АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЕН ВАСИЛЕВ: ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ПО-ВИСОКА ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА ГОДИНАТА

Асен Василев
10.02.2022 / 14:08

Инфлацията ще бъде по-висока през първата половина на годината, прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на проектобюджета за тази година.

Средносрочната инфлация тази година се очаква да бъде 5,6 на сто, а икономическият растеж – 4,8%, според предложената от кабинета финансова рамка.

Според Василев инфлацията е основно привнесена. В проектобюджета се залагат повече инвестиции спрямо миналата година, допълни вицепремиерът, според когото няма основания да се опасяваме от дългова спирала:

„Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП, е по-малък от дълга, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет и то по-малък значително“.

В проектобюджета е заложено поемането на 7,3 милиарда лева нов дълг, но с голяма част от сумата ще се рефинансират стари задължения на страната ни.

Депутатите обсъждат днес на държавния бюджет за 2022 г. в пленарната зала на парламента, след като вчера работиха по финансовите рамки на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Днес фокусът е върху параметрите на бюджет, в който е заложен дефицит от 5 милиарда и 900 милиона лева.

4,1 на сто с Covid мерките и 2,5% от брутния вътрешен продукт без тях – това е процентното отношение на заложения дефицит в бюджета за настоящата година, който трябва да влезе в сила от 1 април.

Отделянето на Covid мерките в отделно перо е заради решението на Брюксел и тази година да може да се надхвърлят критериите от Маастрихт, според които има таван на недостига от 3 на сто, но само ако парите са насочени към справяне с икономическия и здравния ефект от пандемията.

Според досегашните коментари на финансовия министър Асен Василев по-голямата част от парите от дълга ще бъдат инвестирани.

Заседанието в НС е на първо четене, а за да влезе в сила законът е необходимо гласуването му на две четения. Между тях може да бъдат внасяни корекции.

Законът трябва да влезе в сила от 1 април.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев