АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ НЯМА ДА ПРИЕМЕ ОЩЕ ВОЙСКИ НА НАТО НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ

Унгарският външен министър Петер Сиярто
10.02.2022 / 14:05

Унгария няма да приеме още войски на НАТО на своя територия като част от манeврите на алианса във връзка с кризата в Украйна, заяви пред телевизия "Евронюз" унгарският външен министър Петер Сиярто.

Съединените щати изпратиха допълнителни войници в Полша и Румъния, а Германия - в Литва. Войски на НАТО има също в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Петер Сиярто обаче изтъкна, че на унгарска територия няма да пристигнат още войници на НАТО.

"Не, не сме се съгласили с това и няма да се съгласим, защото вече имаме войски на НАТО на наша територия - това са унгарската армия и унгарските въоръжени сили. Те са в достатъчно добро състояние, за да гарантират сигурността на страната. По тази причина нямаме нужда от още войски на унгарска територия", категоричен бе външният министър.

Сиярто използва интервюто си за "Евронюз", за да призове САЩ, Европа и Русия да продължат диалога, за да избегнат "най-лошия сценарий" във връзка с украинската криза. Унгарският министър подчерта, че при евентуален конфликт най-големият губещ ще бъде Централна Европа.

Сегашната криза съживява спомените от Студената война и "многото десетилетия, през които ние страдахме", изтъкна Сиярто.

"Ето защо не искаме тези времена да се завърнат. Молим, призоваваме международната общност да направи всичко възможно, за да попречи на завръщането на Студената война, да попречи на завръщането на психологията от времето на Студената война, защото знаем от историята, за съжаление много добре, че когато има конфликт между Изтока и Запада, страните от Централна Европа губят. А ние вече не искаме да сме губещи", каза още Петер Сиярто.

Външният министър каза още, че санкциите срещу Русия "не работят" и подчерта, че срещу Русия действат западни санкции от 2014 г., когато полуостров Крим се завърна в Русия.

"Ако се вгледате в санкциите, ще видите, че те са провал. Те не работят. Те са неуспешни", заяви Сиярто, като отбеляза, че "откакто действат санкциите, се наблюдава увеличение на търговията между Германия и Русия".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев