АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРЮКСЕЛ СЕ ГОТВИ ЗА „ЕВРОПЕЙСКИ КОНВОЙ НА СВОБОДАТА“ НА 14 ФЕВРУАРИ

 Протест срещу пандемичните ограничения в Брюксел, 30 януари 2022 г.
10.02.2022 / 12:19

„Европейски конвой на свободата“ възнамерява да блокира Брюксел на 14 февруари и да организира многохиляден протест срещу ограниченията заради Covid-19, съобщава изданието „Политико“.

Целта е пълно парализиране на столицата на Европа, твърди изданието. Полицията е в пълна готовност за евентуални безредици, но признава, че е са съвсем наясно с плановете на протестиращите.

Намерението е точно на Свети Валентин в Брюксел да пристигнат демонстранти от цяла Европа. Протестиращите все още не са подали молба до властите в града, както изисква законът, заяви кметът Филип Клоз.

Не е ясно колко демонстранти ще се съберат от 27-те страни членки на ЕС в Брюксел, но десетки хиляди души са прекарали седмици в планиране на протеста на 14 февруари, отбелязва „Политико“.

Много от тях са ползвали криптирани услуги за съобщения като Телеграм, за да планират маршрути, да споделят логистична подкрепа и да съберат пари за желания от тях натиск над евроинституциите, сочи преглед на изданието на над 30 канала в Телеграм, свързани с предстоящия протест.

Вчера протестиращи срещу Covid ограниченията в Ница и Препинян обявиха намерението си да поемат към Париж и Брюксел в рамките на т.нар. Европейски конвой на свободата.

Организаторите са вдъхновени от „Конвоя на свободата“, който от дни блокира канадската столица Отава. Сходна акция предприеха тази седмица и протестиращи в Уелингтън, Нова Зеландия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев