АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ: ПЛАНЪТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ Е ПРЕДАДЕН В ЕК, ТЯ ГО РАЗГЛЕЖДА

Кирил Петков отговаря на депутатски въпроси, 4 февруари 2022 г.
04.02.2022 / 11:23

Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на Еврокомисията и тя го разглежда. Той обаче е претърпял сериозни промени в секторните политики. Това заяви по време на блиц парламентарния контрол премиерът Кирил Петков. Той коментира, че в сектор енергетика има огромна зависимост от руския газ:

„В момента знаете в конфликта, който нараства между НАТО и Русия, имаме доста голям риск от потенциални санкции и потенциална сигурност в подаването на газ. Едновременно с това в плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която например дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийно отношение беше намалена. Ние като едно ново правителство не можем да приемем този тип зависимост и трябваше да преработим част от плана, така че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергетика и всичко това успяхме да го направим за много къс период“.

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че редактираният план не е бил достъпен в България:

„Аз се радвам, че имате изпратена нова версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Това е чудесно. Не е чудесно обаче, че това вероятно ще е първата версия, която е изпратена на Европейската комисия, никой в България не я е виждал, това до момента не се е случвало изобщо. Съвсем друг е въпросът, че този план е пренаписван вече повече време, отколкото е писан. Това, че в България никой не знае какво сте изпратили, е проблем“.

Премиерът Петков репликира:

„Да изчакаме още 2-3 седмици, отколкото да похарчим милиарди, които могат да променят бъдещето на България по ужасно грешен начин за част от политиките, които ние заварихме, наследени точно от вашата работа“.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев