АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНХУА ПУБЛИКУВА СТАТИЯ НА ВЛАДИМИР ПУТИН – „РУСИЯ И КИТАЙ: СТРАТЕГИЧЕСКО ПАРТНЬОРСТВО, ОРИЕНТИРАНО КЪМ БЪДЕЩЕТО“

Президентът на РФ Владимир Путин
04.02.2022 / 11:52

В навечерието на новото ми посещение в Китай се радвам, че мога да се обърна директно към многобройната китайска и чуждестранна аудитория чрез най-голямата новинарска агенция "Синхуа".

Нашите страни са близки съседи, обвързани с вековни традиции на приятелство и доверие. И високо ценим, че навлизайки в нова ера, руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие достигнаха безпрецедентно равнище, превърнаха се в модел на ефективност, отговорност и ангажираност към бъдещето. Нашите страни определиха основните принципи и насоки за съвместна работа в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, чиято 20-та годишнина отбелязахме миналата година.

На първо място, това означава равенство, зачитане интересите на другия, свобода от политическа и идеологическа конюнктура, от останки от миналото. Именно върху тези принципи, последователно, година след година, в духа на приемствеността, задълбочаваме нашия политически диалог. Въпреки трудностите, причинени от пандемията, ние се стремим динамично да изграждаме потенциала на икономическото партньорство, да разширяваме хуманитарния обмен.

По време на предстоящото ми посещение, с президента Си Цзинпин ще разгледаме изчерпателно ключови въпроси от двустранния, регионалния и глобалния дневен ред. Символично е, че срещата ни ще се състои по време на Пролетния празник – китайската Нова година по лунния календар. Или, както казва китайската поговорка, „плановете за цялата година трябва да се правят през пролетта“.

Разбира се, планираме да обърнем специално внимание на развитието на бизнес връзките. Има всички възможности за това, защото нашите страни разполагат със сериозни финансови, индустриални, технологични и човешки ресурси, които ни позволяват успешно да решаваме проблемите на дългосрочното развитие. Да работим заедно за постигане на стабилен икономически растеж и подобряване благосъстоянието на гражданите, укрепване конкурентоспособността и съвместната защита срещу съвременните рискове и предизвикателства.

В края на 2021 г. взаимният ни търговски обем се увеличи с повече от една трета, надхвърляйки рекордната цифра от 140 млрд.долара. Ние уверено се движим към целта - да доведем търговията до 200 млрд. годишно. Реализират се редица важни инициативи в инвестиционния, производствения, агропромишления сектор. По-конкретно, „портфолиото“ на Междуправителствената комисия за инвестиционно сътрудничество включва 65 проекта на стойност над 120 млрд.долара. Става дума за сътрудничество в сектори като добив и преработка на полезни изкопаеми, изграждане инфраструктурни съоръжения в селското стопанство.

Последователно разширяваме практиката на сетълменти в национални валути и разработваме механизми за компенсиране на негативното въздействие на едностранните санкции. Важен крайъгълен камък в тази работа беше подписването през 2019 г. на Споразумението между правителствата на Русия и Китай за сетълменти и плащания.

Между нашите страни се създава взаимноизгоден енергиен съюз. Наред с дългосрочните доставки на руски въглеводороди за Китай, планираме да реализираме редица големи съвместни проекти. Едно от тях е строителството на четири нови енергоблока в китайски атомни електроцентрали с участието на държавната корпорация "Росатом", което започна миналата година. Всичко това значително укрепва енергийната сигурност на Китай и азиатския регион като цяло.

Виждаме широко поле от възможности в развитието на партньорства в информационната и комуникационната индустрии, в медицината, изследването на космоса, включително в използването на национални навигационни системи и в изпълнение проекта за Международна научна лунна станция. Сериозен тласък за укрепване на двустранните връзки дадоха „кръстосаното“ научно, техническо и иновативно сътрудничество, което се провежда в нашите страни през 2020-2021 г.

Благодарим на нашите китайски колеги за съдействието им при създаването в КНР на руските ваксини Sputnik Vi и Sputnik Light, както и за навременната организация на доставките на необходимите защитни средства за нашата страна. Надяваме се, че това сътрудничество ще се разраства и укрепва.

Една от стратегическите задачи на Русия е ускореното социално-икономическо развитие на Сибир и Далечния изток. Тези територии са най-близките съседи на КНР. И ние възнамеряваме активно да развиваме междурегионалните връзки. Привличане на китайски инвестиции и технологии, разширяване на глобалните транспортни и търговски пътища. Започва модернизацията на Байкало-Амурската и Транссибирската железница. До 2024 г. пропускателната способност трябва да се увеличи един и половина пъти поради увеличаване обема на транзитните товари, да се намали времето за транспортиране. Разраства се и пристанищната инфраструктура в руския Далечен изток. Всичко това трябва допълнително да засили взаимното допълване на руската и китайската икономики.

И, разбира се, внимателното опазване на природата и общите екосистеми остава актуална област на двустранното трансгранично и междурегионално сътрудничество. Тези въпроси винаги са във фокуса на вниманието на обществеността на нашите страни и определено ще ги обсъдим подробно по време на разговорите, както и широк кръг от хуманитарни теми.

Русия и Китай са сили с хилядолетни оригинални традиции и колосално културно наследство, интересът към които както у нас, така и в чужбина е неизменно висок. Да, през последните две години, поради пандемията, намаля броят на туристите, съвместните публични прояви и преките контакти между нашите граждани. Не се съмнявам обаче, че ще наваксаме и веднага щом ситуацията позволи, ще стартираме нови образователни програми, които ще запознаят нашите граждани с историята и днешния живот на двете държави. Така, с президента на Китайската народна република Си Цзинпин решихме да организираме през 2022 и 2023 "Години на руско-китайското сътрудничество в областта на физическата култура и спорта".

Разбира се, важна част от настоящото посещение ще бъде обсъждането на актуални международни въпроси. Външнополитическата координация на Русия и Китай се основава на близки, съвпадащи подходи за решаване на глобални и регионални проблеми. Нашите страни играят важна стабилизираща роля в днешната далеч не проста международна ситуация, допринасят за процесите на демократизация на системата на междудържавните отношения, за да направи тази система по-справедлива и приобщаваща. Работим заедно за укрепване на централната координираща роля на Организацията на обединените нации в световните дела, стремим се да предотвратим ерозията на международната правна система, създадена с Хартата на ООН.

Русия и Китай активно си сътрудничат по най-широкия дневен ред в БРИКС, RIC, Шанхайската организация за сътрудничество и други асоциации. В Г-20 ние се застъпваме за отчитане на националните специфики при формулиране на определени препоръки – независимо дали става дума за борба с пандемията или за прилагане на дневния ред на „климата“. До голяма степен, благодарение солидарността на нашите страни през 2021 г., след резултатите от срещата на върха на Г-20 в Рим, беше възможно да се постигнат балансирани решения за международно сътрудничество за възстановяване на икономическия растеж, признаване на ваксини и сертификати за ваксини, оптимизиране на енергийния преход и намаляване на рисковете на цифровизацията.

Имаме сходни позиции и по въпросите на международната търговия. Застъпваме се за открита, прозрачна и недискриминационна многостранна система за търговия, основана на правилата на Световната търговска организация. За рестартиране на глобалните вериги за доставки. Още през март 2020 г. Русия предложи инициативата за „зелени коридори“ в търговията, изключвайки всякакви санкции, политически и административни бариери. Прилагането ѝ е добра помощ за преодоляване на икономическите последици от пандемията.

Най-важното събитие от световно значение са XXIV зимни олимпийски игри, които започват в Пекин. Русия и Китай са водещи спортни сили, които са известни със своите спортни традиции и неведнъж са били домакини на най-големите международни състезания. С умиление си спомням пътуването си до Пекин през август 2008 г. за церемонията по откриването на Летните олимпийски игри. Яркото представяне беше запомнено дълго време от гостите и спортистите от Русия, а самите игри бяха организирани с мащаба и изключителното гостоприемство, присъщи на китайските приятели. На свой ред, през 2014г. имахме удоволствието да бъдем домакини на президента на Китайската народна република Си Дзинпин на откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Уви, напоследък се засилиха опитите на редица държави да политизират спортните въпроси в полза на свои амбиции. Това е фундаментално погрешно и противоречи на самия дух и принципите на Олимпийската харта. Силата и величието на спорта е, че той обединява хората, дава моменти на триумф и гордост за родината, радва с честна, безкомпромисна борба. Такива подходи се споделят от мнозинството държави - участници в международното олимпийско движение.

Китайските приятели свършиха страхотна работа за качествената подготовка за зимните олимпийски и параолимпийски игри. Убеден съм, че богатият опит на Китай в безупречната организация на представителни международни състезания ще направи възможно провеждането и на този световен спортен фестивал на най-високо ниво. Искам да пожелая на отборите на Русия и Китай впечатляващи резултати и нови рекорди!

Отправям моите най-сърдечни поздрави към дружелюбния китайски народ по повод Празника на пролетта, който бележи началото на годината на Тигъра. Желая ви здраве, просперитет и успех.

превод: д-р Радко Ханджиев

В навечерието на новото ми посещение в Китай се радвам, че мога да се обърна директно към многобройната китайска и чуждестранна аудитория чрез най-голямата новинарска агенция "Синхуа".

Нашите страни са близки съседи, обвързани с вековни традиции на приятелство и доверие. И високо ценим, че навлизайки в нова ера, руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие достигнаха безпрецедентно равнище, превърнаха се в модел на ефективност, отговорност и ангажираност към бъдещето. Нашите страни определиха основните принципи и насоки за съвместна работа в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, чиято 20-та годишнина отбелязахме миналата година.

На първо място, това означава равенство, зачитане интересите на другия, свобода от политическа и идеологическа конюнктура, от останки от миналото. Именно върху тези принципи, последователно, година след година, в духа на приемствеността, задълбочаваме нашия политически диалог. Въпреки трудностите, причинени от пандемията, ние се стремим динамично да изграждаме потенциала на икономическото партньорство, да разширяваме хуманитарния обмен.

По време на предстоящото ми посещение, с президента Си Цзинпин ще разгледаме изчерпателно ключови въпроси от двустранния, регионалния и глобалния дневен ред. Символично е, че срещата ни ще се състои по време на Пролетния празник – китайската Нова година по лунния календар. Или, както казва китайската поговорка, „плановете за цялата година трябва да се правят през пролетта“.

Разбира се, планираме да обърнем специално внимание на развитието на бизнес връзките. Има всички възможности за това, защото нашите страни разполагат със сериозни финансови, индустриални, технологични и човешки ресурси, които ни позволяват успешно да решаваме проблемите на дългосрочното развитие. Да работим заедно за постигане на стабилен икономически растеж и подобряване благосъстоянието на гражданите, укрепване конкурентоспособността и съвместната защита срещу съвременните рискове и предизвикателства.

В края на 2021 г. взаимният ни търговски обем се увеличи с повече от една трета, надхвърляйки рекордната цифра от 140 млрд.долара. Ние уверено се движим към целта - да доведем търговията до 200 млрд. годишно. Реализират се редица важни инициативи в инвестиционния, производствения, агропромишления сектор. По-конкретно, „портфолиото“ на Междуправителствената комисия за инвестиционно сътрудничество включва 65 проекта на стойност над 120 млрд.долара. Става дума за сътрудничество в сектори като добив и преработка на полезни изкопаеми, изграждане инфраструктурни съоръжения в селското стопанство.

Последователно разширяваме практиката на сетълменти в национални валути и разработваме механизми за компенсиране на негативното въздействие на едностранните санкции. Важен крайъгълен камък в тази работа беше подписването през 2019 г. на Споразумението между правителствата на Русия и Китай за сетълменти и плащания.

Между нашите страни се създава взаимноизгоден енергиен съюз. Наред с дългосрочните доставки на руски въглеводороди за Китай, планираме да реализираме редица големи съвместни проекти. Едно от тях е строителството на четири нови енергоблока в китайски атомни електроцентрали с участието на държавната корпорация "Росатом", което започна миналата година. Всичко това значително укрепва енергийната сигурност на Китай и азиатския регион като цяло.

Виждаме широко поле от възможности в развитието на партньорства в информационната и комуникационната индустрии, в медицината, изследването на космоса, включително в използването на национални навигационни системи и в изпълнение проекта за Международна научна лунна станция. Сериозен тласък за укрепване на двустранните връзки дадоха „кръстосаното“ научно, техническо и иновативно сътрудничество, което се провежда в нашите страни през 2020-2021 г.

Благодарим на нашите китайски колеги за съдействието им при създаването в КНР на руските ваксини Sputnik Vi и Sputnik Light, както и за навременната организация на доставките на необходимите защитни средства за нашата страна. Надяваме се, че това сътрудничество ще се разраства и укрепва.

Една от стратегическите задачи на Русия е ускореното социално-икономическо развитие на Сибир и Далечния изток. Тези територии са най-близките съседи на КНР. И ние възнамеряваме активно да развиваме междурегионалните връзки. Привличане на китайски инвестиции и технологии, разширяване на глобалните транспортни и търговски пътища. Започва модернизацията на Байкало-Амурската и Транссибирската железница. До 2024 г. пропускателната способност трябва да се увеличи един и половина пъти поради увеличаване обема на транзитните товари, да се намали времето за транспортиране. Разраства се и пристанищната инфраструктура в руския Далечен изток. Всичко това трябва допълнително да засили взаимното допълване на руската и китайската икономики.

И, разбира се, внимателното опазване на природата и общите екосистеми остава актуална област на двустранното трансгранично и междурегионално сътрудничество. Тези въпроси винаги са във фокуса на вниманието на обществеността на нашите страни и определено ще ги обсъдим подробно по време на разговорите, както и широк кръг от хуманитарни теми.

Русия и Китай са сили с хилядолетни оригинални традиции и колосално културно наследство, интересът към които както у нас, така и в чужбина е неизменно висок. Да, през последните две години, поради пандемията, намаля броят на туристите, съвместните публични прояви и преките контакти между нашите граждани. Не се съмнявам обаче, че ще наваксаме и веднага щом ситуацията позволи, ще стартираме нови образователни програми, които ще запознаят нашите граждани с историята и днешния живот на двете държави. Така, с президента на Китайската народна република Си Цзинпин решихме да организираме през 2022 и 2023 "Години на руско-китайското сътрудничество в областта на физическата култура и спорта".

Разбира се, важна част от настоящото посещение ще бъде обсъждането на актуални международни въпроси. Външнополитическата координация на Русия и Китай се основава на близки, съвпадащи подходи за решаване на глобални и регионални проблеми. Нашите страни играят важна стабилизираща роля в днешната далеч не проста международна ситуация, допринасят за процесите на демократизация на системата на междудържавните отношения, за да направи тази система по-справедлива и приобщаваща. Работим заедно за укрепване на централната координираща роля на Организацията на обединените нации в световните дела, стремим се да предотвратим ерозията на международната правна система, създадена с Хартата на ООН.

Русия и Китай активно си сътрудничат по най-широкия дневен ред в БРИКС, RIC, Шанхайската организация за сътрудничество и други асоциации. В Г-20 ние се застъпваме за отчитане на националните специфики при формулиране на определени препоръки – независимо дали става дума за борба с пандемията или за прилагане на дневния ред на „климата“. До голяма степен, благодарение солидарността на нашите страни през 2021 г., след резултатите от срещата на върха на Г-20 в Рим, беше възможно да се постигнат балансирани решения за международно сътрудничество за възстановяване на икономическия растеж, признаване на ваксини и сертификати за ваксини, оптимизиране на енергийния преход и намаляване на рисковете на цифровизацията.

Имаме сходни позиции и по въпросите на международната търговия. Застъпваме се за открита, прозрачна и недискриминационна многостранна система за търговия, основана на правилата на Световната търговска организация. За рестартиране на глобалните вериги за доставки. Още през март 2020 г. Русия предложи инициативата за „зелени коридори“ в търговията, изключвайки всякакви санкции, политически и административни бариери. Прилагането ѝ е добра помощ за преодоляване на икономическите последици от пандемията.

Най-важното събитие от световно значение са XXIV зимни олимпийски игри, които започват в Пекин. Русия и Китай са водещи спортни сили, които са известни със своите спортни традиции и неведнъж са били домакини на най-големите международни състезания. С умиление си спомням пътуването си до Пекин през август 2008 г. за церемонията по откриването на Летните олимпийски игри. Яркото представяне беше запомнено дълго време от гостите и спортистите от Русия, а самите игри бяха организирани с мащаба и изключителното гостоприемство, присъщи на китайските приятели. На свой ред, през 2014г. имахме удоволствието да бъдем домакини на президента на Китайската народна република Си Дзинпин на откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Уви, напоследък се засилиха опитите на редица държави да политизират спортните въпроси в полза на свои амбиции. Това е фундаментално погрешно и противоречи на самия дух и принципите на Олимпийската харта. Силата и величието на спорта е, че той обединява хората, дава моменти на триумф и гордост за родината, радва с честна, безкомпромисна борба. Такива подходи се споделят от мнозинството държави - участници в международното олимпийско движение.

Китайските приятели свършиха страхотна работа за качествената подготовка за зимните олимпийски и параолимпийски игри. Убеден съм, че богатият опит на Китай в безупречната организация на представителни международни състезания ще направи възможно провеждането и на този световен спортен фестивал на най-високо ниво. Искам да пожелая на отборите на Русия и Китай впечатляващи резултати и нови рекорди!

Отправям моите най-сърдечни поздрави към дружелюбния китайски народ по повод Празника на пролетта, който бележи началото на годината на Тигъра. Желая ви здраве, просперитет и успех.

превод: д-р Радко Ханджиев

https://pogled.info/svetoven/ia-sinhua-publikuva-avtorska-statiya-na-vladimir-putin-ozaglavena-rusiya-i-kitai-strategichesko-partnorstvo-orientirano-kam-badeshteto.138898

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев