АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБЕЩАВА 450 МЛН. ЛЕВА КОМПЕНСАЦИИ ЗА СКЪПИЯ ТОК

 Асен Василев
04.02.2022 / 11:20

С до 250 лева за мегаватчас ще бъдат компенсирани училища, читалища и детски заведения за двата месеца януари и февруари, обяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев в блиц парламентарния контрол. Средствата са от допълнителни приходи и са 450 милиона лева. Асен Василев съобщи, че работна група ще определя допълнително кои общини имат допълнителни нужди за подпомагане.

Предлага се да бъде създаден и вариант за закупуване на ток от общ доставчик по дългосрочни договори като така ще има предвидимост на цената на електроенергията.

"Да се направи така, че общини, детски градини и училища, всички, които искат от обществения сектор, да могат да купуват електроенергия заедно през един общ доставчик, който всъщност от името на държавата да закупува по дългосрочни договори електроенергия на борсата. Това ще позволи 12 или 24-месечната предвидимост на цените, ще направи бюджетирането нормално и ще направи така, че да имаме свободен пазар от една страна, от друга страна да не трябва всеки директор на училище да става търговец на електроенергия и да разбира от спецификата на тази дейност", каза вицепремиерът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев