АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕРЛИН, ПАРИЖ, МОСКВА И КИЕВ: ДА СЕ СПАЗВА ПРИМИРИЕТО В ИЗТОЧНА УКРАЙНА

Нормандска четворка
27.01.2022 / 10:02

Представители на Русия, Украйна, Германия и Франция излязоха с обща декларация за „безусловно спазване на примирието“ в Източна Украйна, „независимо от разногласията по други въпроси, свързани с прилагането на Минските споразумения“. Това е първата договореност на т.нар. Нормандска четворка след края на 2019 година.

Украинският преговарящ Андрий Ермак - началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, подчерта, че за страната му намаляването на напрежението е приоритет, но иска то да се отнася не само за Донбас, но и за украинските граници.

Руският представител Дмитрий Козак отговори, че призивите на Запада към Москва да спре придвижването на войски на собствената й територия са безпредметни. Той поиска от украинската страна да отмени закона, който позволява чуждестранни военни учения в Украйна.

Руският дипломат оцени като „почти нулев“ напредъка на днешните преговори, но добави, че предстои допълнителна среща в Нормандски формат след две седмици в Берлин с участието на външните министри на четирите страни. Козак допусна и лидерска среща, но при условие, че бъдат уредени всички правни аспекти на мирното уреждане в Източна Украйна.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев