АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЖОН СЪЛИВАН ВНЕСЕ В МВНР НА РУСИЯ ОТГОВОРА НА САЩ НА РУСКИТЕ ИСКАНИЯ ЗА ГАРАНЦИИ ЗА СИГУРНОСТ

Джон Съливан
27.01.2022 / 09:20

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан в сряда вечерта внесе във външното министерство на Русия писмен отговор от Вашингтон на исканията на Москва за гаранции за сигурност.

Припомняме, че в проекта за двустранен договор, връчен от Русия на Съединените щати в средата на декември, американската страна, наред с други неща, е приканена да поеме задължението да предотврати разширяването на НАТО на изток, да спрат военното сътрудничество с постсъветските страни, да извадят ядрените си оръжия от Европа и да не разполагат там никакви ударни системи, способни да застрашат Русия. В проектодоговора има осем члена. Руските официални лица многократно са казвали, че очакват подробен отговор от САЩ за всеки един от тях.

Руският проектодоговор беше публикуван на сайта на руското външно министерство малко след предаването му на американците (https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790818/). Руският външен министър Сергей Лавров обяви готовността си да публикува американската реакция, но Държавният департамент на САЩ поиска да не прави това. „Вероятно не можем да публикуваме американския документ, но същността на тяхната реакция, съдържанието на реакцията им към нашите документи, разбира се, заслужава обществеността в Русия и в други страни да бъде информирана за това. Сигурен съм, че можем да го направим“, каза той в сряда в Държавната дума.

Според Сергей Лавров, след получаване на отговор от американска страна, руското външно министерство и други компетентни ведомства ще внесат предложения на президента Владимир Путин за по-нататъшни стъпки в областта на сигурността.

Вашингтон смята, че Русия може да реши да използва сила срещу Украйна. Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза в сряда: „Определено виждаме всички признаци, че той (Владимир Путин. — Комерсант) ще използва военна сила на някакъв етап, вероятно от днес до средата на февруари“.

Руските власти многократно уверяваха, че Русия няма планове да атакува Украйна.

Превод: ПИ

https://pogled.info/svetoven/poslanikat-na-sasht-dzhon-salivan-vnese-v-mvnr-na-rusiya-otgovora-na-sasht-na-ruskite-iskaniya-za-garantsii-za-sigurnost.138629

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев