АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ: ПРИОРИТИЗИРАМЕ ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКАТА СТРАТЕГИЯ В ПОСОКА ДЕЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО НАТО – РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

Кирил Петков
26.01.2022 / 18:36

Премиерът след закритото заседание на МС: Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия.

Приоритизираме изцяло българската стратегия в посока деескалация на напрежението НАТО – Руската федерация, обяви премиерът на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Според него трябва да се използват всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен.

Нашата отбранителна стратегия ще се фокусира и ще бъде изградена на база на българската армия, посочи още Кирил Петков.

"Българската армия ще бъде водеща в отбранителната стратегия – това означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство", посочи премиерът.

"За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. От тук нататък ще фокусираме инвестирането в българската армия точно по тези дефицити – не просто да се купува техника, а българската армия да застане на своето точно място", обясни Кирил Петков.

По думите му България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, но и да е конструктивен партньор в рамките на НАТО.

На закрито заседание правителството обсъди доклада на министъра на отбраната Стефан Янев, който представя информация в детайли по повод ситуацията с напрежението между НАТО и Русия, както и решенията, взети на вчерашния съвет по национална сигурност, свързани с българската позиция по въпроса.

Министърът на отбраната Стефан Янев обясни, че се в рамките на учение на НАТО ще включим батальон под българско командване.

Членовнете на кабинета са преценили коя част от него е секретна и ще представят в Народното събрание само тази, която не е засекретена, уточни Кирил Петков.

Петков изтъкна и, че вчера България беше поканена за преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). "Това е огромен дипломатически пробив - влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много ,по-лесно, сред страните с нисък риск по всички международни списъци и финансирането за страната ще е много по-лесно", заяви премиерът.

Източници: бТВ, "24 часа"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев