АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯНЕВ: НИТО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК НЯМА ДА ВЗЕМЕ УЧАСТИЕ В КОНФЛИКТ В УКРАЙНА

 Стефан Янев в НС - 26 януари 2022 г.
26.01.2022 / 18:42

България е конструктивен съюзник на НАТО и тази позиция е ясно декларирана от правителството. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента, на което се обсъжда напрежението между НАТО и Русия заради Украйна и намерението на Алианса за укрепване на източния фланг, ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на страната ни.

На заседанието, свикано по искане на депутатите от ГЕРБ, освен премиера депутатите изслушват също министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване.

Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала - на Народното събрание. Няма такова предвиждане - това заяви министърът на отбраната Стефан Янев, информирайки депутатите за позицията на страната ни по казуса за геополитическото напрежение.

Присъствието на кораби в Черно море не мисля, че носи сериозни конфронтации. При спазване на международното право този тип плавания са увеличени, призна Янев, но уточни:

„Флот на друга държава не престоява повече от 21 дни и водят учения“, каза още министърът на отбраната пред НС.

Първата и най-важна позиция е, че трябва да се работи за деескалация на напрежението между НАТО и Русия с всички дипломатически средства, обяви премиерът Петков. Той добави и че постоянно се следи и ситуацията по границите.

Кирил Петков обяви, че ще се инвестира отново в Българската армия и по този начин кризата ще бъде използвана, за да се видят проблемите:

"България е и ще бъде отговорен съюзник, с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема. Трябва да работим с всички възможни средства, с всички дипломатически средства за деескалиране на напрежението. Деескалацията и ползването на невоенни средства е целта, която ние като българско правителство си поставяме като най-висок приоритет".

Има ясен план за мерки по отношение на нашата енергийна сигурност, ако спрат доставките на газ от руска страна, увери премиерът:

"И сме в ясна комуникация, между другото, с Европейския съюз какви точни мерки бихме направили, ако това се случи. И ви уверявам, че българските домакинства, българският бизнес, ще имат алтернатива в такъв сценарий".

Не се предвиждат планове за защита на националната територия или участие с военни формирования извън нашата страна, обяви министърът на отбраната Стефан Янев. Той обаче потвърди, че български батальон ще бъде сформиран и ще подлежи на обучение и подготовка за различни видове сценарии.

Стефан Янев заяви, че за момента са важни дипломатическите усилия за преодоляване на кризата НАТО - Русия:

"От гледна точка на военните импликации, това е по-скоро не, няма такива. Пак говорим за нормална бойна подготовка, нормална натренираност на българските въоръжени сили и изграждане на техния капацитет. Трябва да търсим начин как да усъвършенстваме и законодателната база, и административните процедури, така че да прекъснем този цикъл на невъзможност да се харчи военния бюджет нефокусирано и да не се правят тези способности, които са необходими за Българската армия".

Чужди бази на българска територия няма. Има съвместни съоръжения от договор с НАТО от 2006 година, подчерта министърът на отбраната в отговор на въпрос:

"Това са освен полигонът "Ново село", летище "Граф Игнатиево", летище "Безмер" и складовата база в Айтос, която на практика не се използва".

Още от 2014 година България е силно обезпокоена от напрежението по източния фланг, каза министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Тя добави, че се очаква днес САЩ да предоставят своите писмени предложения за дискусии с Русия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев