АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН КЪМ ОДКС: НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ В СТРАНИТЕ НИ

 Владимир Путин на видеоконферентната среща с лидерите на страните в ОДКС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
10.01.2022 / 14:26

Събитията в Казахстан не са нито първият, нито последният опит за външна намеса във вътрешните работи на нашите държави. Няма да позволим реализацията на сценария с цветните революции. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с лидерите на страните от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), съобщава кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.

По време на срещата Владимир Путин каза, че международните сили ще останат на територията на Казахстан толкова време, колкото прецени казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев. „След като изпълни функциите си, безспорно целият контингент ще бъде изведен от територията на Казахстан. Разглеждаме нашите общи действия като изключително своевременно и абсолютно легитимна акция“, каза Путин.

В Казахстан са разположени 2300 войници от международните сили на Организацията на договора за колективна сигурност и 250 единици техника, посочи Касим-Жомарт Токаев. Той нарече събитията в страната „опит за държавен преврат“ и обеща да представи пред света доказателства за подготовката на „терористична агресия“. По думите му, по време на безредиците са загинали 16 служители на реда, а жертвите сред мирното население се уточняват.

Междувременно посолството на Казахстан в София разпространи изявление на специалния представител за международното сътрудничество Ержан Казъхан. В него се казва, че правоприлагащите органи и въоръжените сили на Казахстан се противопоставят само на терористите.

„Отразяването на събитията в някои чуждестранни медии оставя неприятни впечатления, че казахстанското правителство преследва мирни демонстранти. Нашите сили за сигурност влязоха в битка с агресивни тълпи, които извършиха нагли терористични актове. Предвид размера на дезинформацията и бързо развиващата се ситуация в Казахстан нека не правим прибързани заключения и да позволим да се проведе пълно разследване, за да се разкрие истината“, каза специалният представител на президента на Казахстан за международно сътрудничество Ержан Казъхан, съобщава още БНР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев