АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ПЕНСИИТЕ ДОВЕДЕ ДО НЕДОВОЛСТВО У МНОГО ВЪЗРАСТНИ ХОРА

 Йорданка Пангелова Снимка: Здравка Маслянкова
10.01.2022 / 14:30

Преизчислението на пенсиите доведе до недоволство у много възрастни. Една от тях е 74-годишната Йорданка Пангелова от Велико Търново, която за своя 50-годишен трудов стаж получила 20 лева увеличение на пенсията си. Възмутена и обидена съм, мизерстваме и никой не ни обръща внимание, заяви жената, която ще търси правата си пред премиера и социалния министър:

"Започнала съм работа на 20 години, спрях на 70. Последният ми фиш е 49 години и 8 месеца трудов стаж. Приравнена съм с хората, които вземат минимална пенсия – 300 лева. Това нещо е срам, позор, обида за мен, подигравка с човешкия труд. Сега какво са увеличили, вземам бележката от банкомата – 448 лева, с 20 лева. Всичко това, което е построено – болници, детски градини, поликлиники, училища е от нашия труд, тогава не е имало евросредства. Ще напиша писмо на министъра на социалното министерство, ще напиша на премиера. Не съм доволна, трябва да се действа. Когато изчислихме с моя внук – за 49 години трудов стаж по 1,35 коефициент, трябва да вземам пенсия 648 лева. На нищо не прилича! Просто тези пенсии ги раздадоха "на калпак“, който хич не е работил - минимална, който цял живот е работил - и той минимална. Не може така“!

Йорданка Пангелова е работила в Спортния тотализатор, в Еко инспекцията, в Междуучилищния център, в аптека и още на три-четири места във Велико Търново за своя половинвековен трудов стаж:

"30 дни чакам пенсията и за три часа я няма“ - споделя 74-годишната великотърновка и разказва, че с непрекъснато увеличаващите се цени на храната и на енергоносителите със своя съпруг мизерстват, налага се да издържат и безработната им дъщеря и внук:

"Четири човека в два дома със 700 лева живеем. Имам чувството, че ако не са тези промоции в хранителните магазини, ние ще стоим гладни. За храна съм направила едно бидонче със зеле. За довечера съм направила сърмички и пиперки, запечени в една тавичка, постни. Това е, няма. Три-четири пържолки за Нова година, това е. Сметките за ток на едното жилище 130 лв., а на другото – 40 лв. Не зная как ще се оправяме. Това нещо просто трябва моментално да се реши. Навсякъде по света вечер, хората като лягат се събличат, ние се обличаме и се завиваме. Цял ден стоим завити във вълнени одеяла, за да не пускаме климатика. Нова дрешка или обувки не съм си купувала от пет-шест години може би“.

Социалните неравности се увеличават, а това допълнително демотивира хората, които цял живот са работили и нямат усещането за пълноценност и достойнство, разстройва се възрастната великотърновка:

„Това е позор, какво да ви кажа. Срамно ми е, обидно ми е, подигравка с моя труд! Как може да има такава голяма разлика между таван и най-ниска пенсия. Този, който взема 1600 лева, да не е бил с 16 крака и 16 ръце. Така не може и не бива“.

74-годишната великотърновка е социално и политически активен човек. Йорданка Пангелова е подкрепила новите управляващи и иска само едно – социална справедливост:

"Голямо доверие съм им гласувала, за "Продължаваме промяната“ гласувах, в изборни комисии съм била и казвам: Дано, дано, дано тези хора нещо да оправят! Но ми се струва, че не зная. Предните управляващи откраднаха всички евра. Надеждите ми за новите са да оправят нещата, който колкото заслужава, толкова да получава. Това искам от тях, нищо друго“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев