АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВОЙН БОЖИНОВ: ЕС ТРЯБВА ДА ИЗЯСНИ КАКВО ИСКА НА БАЛКАНИТЕ

 Войн Божинов
05.01.2022 / 14:00

"Не мога да си обясня как такива важни въпроси попадат в ръцете на хора, които не съм сигурен, че имат определена компетентност по Македонския въпрос и неговото съвременно развитие. ... Тук става въпрос за нашата историческа памет, за нашата същност като нация. Това е изключително деликатна материя и грубото посегателство от страна на правителството и конкретно на някои от неговите членове е отблъскващо. Трябва ясно да кажем на нашите приятели от Брюксел и Вашингтон, че търговията с българските национални интереси трябва да престане".

Това заяви пред БНР историкът от БАН Войн Божинов и уточни, че ние не сме в положението на гърците, защото те няма какво да губят вече във Вардарска Македония:

"Тук е вече цялата сложност и ще си проличи ние дали имаме дипломация, или имаме поредния набор от калинки, които сляпо следват казаното им от някои столици".

Божинов беше категоричен, че ЕС трябва да изясни какво иска на Балканите.

Според него логично би било министър-председателят на Северна Македония да посети България, а не премиерът Кирил Петков да ходи в Скопие, защото държавата, която иска да влезе в ЕС, е Република Северна Македония. Той предложи тази визита да бъде приета като акт на добра воля.

"Нашата позиция е изключително деликатна - как да намерим баланса между защитата на националните интереси и съхраняването на РСМ като държава. Това зависи от нейната интеграция в ЕС. В наш жизнен интерес е Северна Македония да съществува като държава, тъй като се прекъсва връзката между Гърция и Сърбия, която винаги удушава нашата държава".

Като сериозен тест за оцеляването на правителството на Кирил Петков историкът определи справянето му с вътрешните кризи и темата "Северна Македония":

"Ако към кризите, които влошават жизнения стандарт на българина, се добави и едно отстъпление по отношение на РСМ, това би било взривоопасна смес и правителството много бързо да завърши мандата си".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев