АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ И КИТАЙ ПОДКРЕПИХА ВЛАСТИТЕ В КАЗАХСТАН СРЕЩУ БУНТОВЕТЕ ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА

Протестите в Казахстан Снимка: Туитър
05.01.2022 / 16:07

Москва и Пекин подкрепиха властите в Казахстан срещу бунтовете заради високите цени на горивата, предава Агенция "Фокус".

Министерството на външните работи на Русия излезе с официално съобщение до медиите във връзка със ситуацията в Казахстан на своята страница във „Фейсбук“. Москва „следи внимателно събитията в братската съседна страна“ и се надява на „бърза нормализация на положението в страната, която е свързана с Русия в отношения на стратегическо партньорство и съюзничество“.

От руското външно ведомство се обявяват за „мирно решение на всички проблеми в рамките на конституционно-правовия ред, а не чрез улични безредици и нарушение на законите“.

Министерството подчертава, че действията на президента на Казахстан Жомар Токаев целят „оперативно решение на съществуващите проблеми, включително онези, които се съдържат в легитимните искания на протестиращите“.

Китайските власти вярват в нормализирането на ситуацията в Казахстан и подкрепят мерките на казахстанската страна за защита на обществената безопасност, предава кореспондентът на ТАСС в Пекин.

„Вярваме, че Казахстан ще успее да разреши възникналите проблеми, съобщиха от пресслужбата на китайското МВнР. „Китай подкрепя усилията на казахстанската страна за възстановяване на обществения ред“.

Както се отбелязва в изявлението, КНР и Казахстан са приятелски съседи, които насърчават всеобхватно стратегическо партньорство.

„Подкрепяме усилията, насочени към осигуряване на безопасността на живота и материалното имущество на жителите на Казахстан, както и поддържане на стабилността в тази страна“, подчертаха от китайското външно министерство.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау, Мангистауска област (югозападната част на страната), където жителите протестираха срещу високите цени на горивата. Два дни по-късно избухнаха бунтове в Алмати (югоизток), където полицията използва шокови гранати, за да разпръсне тълпата, както и в други градове, по-специално в Атирау, Актобе (запад), Уралск (северозапад), Тараз, Шимкент и Кизилорда (юг), Караганда (североизток) и столицата Нур-Султан.

Президентът Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение за две седмици в областите Мангистау и Алмати, както и в Алмати и Нур-Султан. На 5 януари държавният глава разпусна правителството. Неговите членове продължават да изпълняват задълженията си до утвърждаването на новия състав на кабинета.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев