АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАГФЛАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2022 Г. Е ПОЧТИ НЕИЗБЕЖНА

Професор Боян Дуранкев
05.01.2022 / 13:54

„Трябва да приключим с илюзиите, че нещата в България ще се подобрят рязко и претоварените обещания, които бяха дадени от новото правителство, ще се сбъдат. По простата причина, че има много процеси в света, които ще ни влияят и на нас“, това заяви професор Боян Дуранкев.

Според него страната е изправена пред реална възможност от стагфлация.

„Мораториумът върху цените на електричеството, тока и водата ще бъде тримесечен и часът на истината ще дойде на 1 април. Естествено, че цените ще се вдигнат. Естествено, че сега покрай Нова година не трябваше да се вдига много шум, правителството още е много крехко, много лабилно, както се вижда и наивно детински постъпва. Детската градина трябва да приключи и първо да се премине към откровен разговор с хората на България затова, което предстои. Защото не е трудно да се заключи, че навлизаме в стагфлация, тъй като инфлацията е неминуема. Всяко повишение на цените ще удари по някакъв начин веригите на доставки и потребителското търсене. Стагфлацията се оказва най-точната прогноза за тази година“, категоричен беше професор Дуранкев.

Той допълни, че ако правителството реши да тегли допълнително кредити и то на международните пазари, това ще означава, че България ще навлезе в една дългова спирала.

„Такава перфектна буря може да удари гражданите и страната след няколко години, че от нея няма да има отърване“, каза още професор Боян Дуранкев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев