АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАБИНЕТЪТ НАЗНАЧИ НОВИ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ

Лена Бориславова
05.01.2022 / 13:35

На днешното заседание на Министерски съвет са обсъдени няколко важни промени и решения. Началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова обясни пред медиите кои са те.

Назначени са девет нови областни управители - на Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София- област и Хасково. Те са от квотата на БСП и „Демократична България”.

"Тези нови областни управители няма да имат вменяване на нови функции, но те са по закон част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките и решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони. Така че ние няма да променяме закона в тази част, но следваме неговата буква по отношение на това как се осъществяват регионални политики и как се подобрява комуникацията между една област и правителството. Така, че всяка една област да чувства, че нейните интереси ще бъдат защитавани", посочи Бориславова и допълни, че през следващата седмица ще бъдат допълнени и другите позиции в страната.

Друго решение на правителственото заседание е рамката на българското правителство във връзка с ковид мерките в сектора на туризма да бъде адаптирана и приведена в съответствие с максимално позволените помощи и европейската рамка в тази сфера.

"По този начин мерките в сектора на туризма, включително и за туроператорите, бяха увеличени от 1.8 млн. евро на таван на 2.3 млн. евро и удължени до 30 юни 2022 г.", обясниха от правителството.

И точка, която нашумя, е отзоваването и освобождаването на Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия, което е политическо назначение от 2019 г., съпроводено от обществено недоволство, допълни началникът на кабинета Лена Бориславова.

"Това беше политическо назначение. Отзовахме го, за да покажем, че политическите назначения трябва да бъдат сведени до минимум. Това, което е ясно и би трябвало да се знае, е, че политически назначения не трябва да се извършват тогава когато съответните лица нямат адекватни качества", заяви още тя.

Предстои и среща България - Северна Македония. Бориславова обясни, че към момента се изчистват темите, които да бъдат коментирани. Всяко министерство ще може да предложи въпроси, които да бъдат повдигнати по време на срещата, за да бъде защитен българският интерес на всяко едно ниво.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев