АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЗО Е ПРОТИВ МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ НА ДЕЦА СРЕЩУ COVID

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус
23.12.2021 / 08:50

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва повсеместната ваксинация на деца и юноши срещу Сovid, тъй като има малко случаи на сериозно заболяване в тази възрастова група и освен това в редица страни все още не са ваксинирани високорискови групи от населението. Това се казва в изявление, публикувано в сряда в Женева от стратегическата консултативна група от експерти по имунизация на СЗО.

„СЗО понастоящем не препоръчва повсеместната ваксинация на деца и юноши, тъй като тежестта на сериозните заболявания в тази възрастова група е ниска и защото не е постигнато широко (ваксинационно) покритие във всички страни сред групите, изложени на най-голям риск от сериозно заболяване“, се казва в изявлението на Световната здравна организация.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обърна внимание на брифинг в Женева в сряда на липсата на равенство при разпространението на ваксините по света. „Докато някои страни сега прилагат повсеместни бустерни програми, само половината от държавите-членки на СЗО успяха да постигнат ваксинация на 40% от населението си до края на годината“, каза той, цитирайки „дисбаланси в глобалното предлагане на „ваксини“. Шефът на СЗО цитира данни, според които сега в света „около 20% от всички дози на ваксини се използват ежедневно за бустер и допълнителни ваксинации“. Липсата на равен достъп до ваксини в света „коства много животи“, каза Гебрейесус.

Гебрейесус смята, че са необходими допълнителни мерки, за да се гарантира равен достъп до ваксини. Появата на щама омикрон, каза той, показва необходимостта от ранно решение на този проблем. Трябва да се даде приоритет на предоставянето на възможност за ваксинация на здравните работници, възрастните хора и други лица с повишен риск, които все още не са получили първа или втора ваксина. Той припомни, че в Африка трима от всеки четири здравни работници не са ваксинирани, добавя ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев