АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: КСНС ПРЕЗ ЯНУАРИ. ТРЯБВА ДА УСКОРИМ ПРОЦЕСА ПО ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ НА РС МАКЕДОНИЯ

Президентът Румен Радев
20.12.2021 / 12:37

Ще свикам Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за РС Македония в първата половина на месец януари, заяви президентът Румен Радев пред журналисти след официалната церемония по връчване на удостоверенията за избор от ЦИК, предаде репортер на БГНЕС. Важно е да има позиция на този най-висш политически орган. Трябва да ускорим процеса по евроинтеграция на РС Македония, но при зачитане на националния интерес.

Важно е да разберем, че правата на македонските българи, създаването на условия за тяхното пълноценно включване в обществения, в политическия, в културция живот на страната е въпрос от изключителна важност и за България. Аз не веднъж съм призовавал и за прекратяване на езика на омразата, подчерта още Румен Радев.

"Много е важно потребителите да не поемат цената на проблемите, но не трябва да се допуска след края на мораториума той да създаде големи проблеми", коментира енергийната криза Радев.

"Цените на електрическата енергия са огромен проблем и затова трябва да се вземат всички необходими мерки. Това трябва да става изцяло в рамките на закона. Тук се нуждаем от задълбочен експертен анализ какви са причините и проблемите", добави Радев. Радев разкри, че на последните два Европейски съвета е поставил въпроса - "има ли спекула на европейските енергийни борси, има ли прозрачност на търговията с емисиите".

Той обясни защо е заминал на Европейския съвет в Брюксел вместо премиера Кирил Петков. "Нотификацията за моето участие е изпратена 10 дни преди началото на ЕС. Тогава не беше ясно кога точно ще има правителство", каза президентът.

"Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени", коментира държавният глава по темата за съдебната система.

Коментарите по актуални теми президентът направи след церемонията, на която той и вицепрезидентът Илияна Йотова получиха от председателя на ЦИК Камелия Нейкова удостоверенията си за втория мандат на "Дондуков" 2. На ритуала присъства и председателят на НС Никола Минчев.

"Изборите са фундаментът на демокрацията. От начина на тяхното провеждане зависи способността ни като общество. През тази година се проведоха 4 последователни избора, това само по себе си беше изпитание и за изборната администрация", каза той по-рано на церемонията по връчването на удостоверенията за втория мандат.

Той отбеляза, че за първи път в страната и в чужбина на вота се въведе машинно гласуване. "Трябваше да се разработват епидемиологични мерки, трябваше да се неутрализират и редица провокация да осуетят изборния процес. Днес можем да кажем, че тези предизвикателства бяха успешно преодолени", даде оценката си президентът.

"Благодаря още веднъж за гласуваното ни доверие с г-жа Йотова да продължим във втория си мандат, това е чест, но и огромна отговорност за пътя, по който върви България. Ще продължим да отстояваме национални интереси, да работим за благоденствието на всички български граждани, да допринасяме за развитието на институциите и гражданското общество. Ще продължим да обединяваме усилията на обществото за създаването на условия за развитието ни като свободна, демократична и просперираща европейска страна", заяви президентът.

Източници: БГНЕС, dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев