АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИЛОШ ЗЕМАН: УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ГАЗА Е СВЪРЗАНО С ПЛАНА НА ЕК ЗА ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА

Милош Земан
20.12.2021 / 12:45

Увеличението на цените за електроенергия и природен газ в страните от Европейския съюз се дължи на плана на Общността за екологично развитие – т.нар. Зелена сделка, който се изпълнява от Комисията. Това заяви чешкият президент Милош Земан в интервю, излъчено в неделя от CNN Prima NEWS, предава Агенция "Фокус".

„Убеден съм, че настоящата енергийна криза, която се проявява в 30-70% увеличение на цените на електроенергията и газа, е преди всичко причинена от Зелената сделка. В ситуацията с покачване на цените на енергията ще ни помогне политическа смелост, която, за съжаление, нито старото правителство на министър-председателя Андрей Бабиш, нито новото правителство на Петър Фиала, което дойде на власт на 18 декември, ще ни помогне да се освободим от предопределена от ЕК за страните от ЕС зелена съдба,“ изтъкна Земан.

Проектът предвижда радикални реформи в икономиката, енергетиката и транспорта, които трябва да станат възможно най-„зелени“ и въглеродно неутрални. По предварителни изчисления това ще струва на страните от ЕС около 3 трилиона евро.

Чешката република, според нейния президент, трябва да се погрижи за реализирането на националните интереси и да се оттегли от проекта за Зелената сделка. Земан припомни, че е привърженик на развитието на ядрената енергетика.

Той изрази съжаление, че правителството на бившия премиер Бабиш забави изпълнението на плановете за обявяване на търг за изграждане на нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“ и разширяването на АЕЦ „Темелин“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев