АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОСКВА: САЩ СА РЕПЕТИРАЛИ ЯДРЕН УДАР СРЕЩУ НАС ТОЗИ МЕСЕЦ

Снимка: МО на Русия
24.11.2021 / 09:14

Руското министерство на отбраната заяви, че американски бомбардировачи са репетирали ядрен удар срещу Русия от две различни посоки този месец. Самолетите са се доближили на 20 километра от руската граница, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва е забелязала значително засилване на активността на американските стратегически бомбардировачи, които са извършили 30 полета близо до Русия този месец. Той каза, че това е 2,5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година.

Според него САЩ са извършили симулация на ядрен удар срещу Русия.

"Министърът на отбраната подчерта, че при военните учения "Глоубъл тъндър" 10 американски стратегически бомбардировача са репетирали изстрелване на ядрени оръжия срещу Русия от източна и западна посока", заяви министерството, цитирайки Шойгу.

"Минималната близост до нашата държавна граница е била 20 километра", беше посочено в изявлението.

Според Шойгу руските сили за противовъздушна отбрана са засекли и проследили американските бомбардировачи и са предприели мерки за избягване на инциденти.

Той направи изявлението по време на видеоконферентен разговор с китайския министър на отбраната Вей Фънхъ. Шойгу каза, че полетите на американски бомбардировачи близо до източните граници на Русия са били заплаха и за Китай.

"На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световен план", заяви Шойгу.

Министерството на отбраната каза, че Русия и Китай са се споразумели да засилят сътрудничеството между своите армии по отношение на стратегическите военни учения и съвместните патрули.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев