АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВАТА: ОТСЕЧКАТА-УБИЕЦ НЯМА АКТ 16, ТОВА НЕ Е МАГИСТРАЛА, А СКОРОСТЕН ПЪТ

Росен Рапчев, ръководител на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"
24.11.2021 / 09:18

Изказаха се доста мнения, че отсечката е била опасна. В последните 3 години там има 10 пътни инцидента, леки, без пострадали и жертви. Не са се случвали произшествия, за да им се обърне специално внимание. Никога при специализирани срещи не се е коментирало, че този участък е опасен.

Това заяви Росен Рапчев, ръководител на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", относно мястото, където катастрофира и изгоря автобус и загинаха 45 души. Пращаме екипи да направят пълно обследване, каза Рапчев.

А на въпрос на bTV дали е минавал оттам, Рапчев обясни, че това там не било автомагистрала, а скоростен път. Относно статуса на пътя, той посочи, че от АПИ казали, че пътят няма Акт 16 т.е. това не е магистрала: Има ли Акт 16 участъкът на АМ "Струма", където автобусната катастрофа с десетки жертви?

Попитан защо тогава пътят е пуснат в експлоатация, Рапчев не можа да отговори с мотив, че не е той човекът, който трябва да го каже. Не сме правили специфични огледи на това място, ще бъде установено има ли някакъв проблем с организацията на движение, уточни Рапчев.

И посочи, че стопанинът на пътя има за задължение да го поддържа, трябвало два пъти годишно да има регулярни проверки. Рапчев се съгласи и с друго – че шахтата не изглежда добре, че маркировката не отговаря на изискванията. Но подчерта, че това са "довеждащи фактори", заради които е станала катастрофата. „Възможно е да има отклонения от нормативите”, каза инспекторът относно качеството на пътя и веднага подчерта, че шофьорът трябва да се съобразява с особеностите на пътя. По думите му, нямало процедура да накараш стопанин на път да го чисти, но имало минимални изисквания, за да функционира.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев