АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН КАНИ 110 ДЪРЖАВИ НА ВИРТУАЛНА СРЕЩА НА ВЪРХА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА

 Джо Байдън
24.11.2021 / 09:09

Байдън е поканил около 110 държави на виртуална среща на върха по въпросите на демокрацията през декември. Сред тях са както основни западни съюзници, така и Ирак, Индия и Пакистан, според списък, публикуван на уебсайта на Държавния департамент.

Китай, основният съперник на Съединените щати, не е поканен, докато Тайван е поканен - ход, който рискува да разгневи Пекин. Турция, която също като САЩ е член на НАТО, също липсва в списъка на участниците.

От страните от Близкия изток само Израел и Ирак ще участват в онлайн конференцията, насрочена за 9-10 декември.

Традиционните арабски съюзници на САЩ - Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Обединените арабски емирства не са поканени.

Байдън покани Бразилия, въпреки че нейният крайно десен президент Болсонаро е критикуван, че има авторитарни наклонности и е твърд поддръжник на Доналд Тръмп.

От държавите в Европа Полша беше поканена на срещата на върха въпреки постоянното напрежение с Европейския съюз заради спазването на правата на човека. Унгария, водена от твърдолинейния националистически министър-председател Виктор Орбан не е сред поканените.

В Африка сред страните в списъка на участниците са Демократична република Конго, ЮАР, Нигерия и Нигер.

При обявяването на целите на срещата от Белия дом заявиха, че форумът ще "активизира ангажиментите и инициативите в три основни теми: защита срещу авторитаризма, борба с корупцията и насърчаване на зачитането на правата на човека"./БГНЕС, АФП

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев