АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАЦАРОВ: РАЗПРОСТРАНЯВАТ СЕ НЕВЕРНИ ИЗВОДИ ЗА ЕПИДЕМИЯТА И СМЪРТНОСТТА ОТ НЕЯ У НАС

Стойчо Кацаров
13.10.2021 / 18:02

Тъй като виждам, че доста хора са напрегнали – някои политически, икономически, други професионално, и се разпространяват неверни изводи за ситуацията с епидемията и смъртността от нея. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг.

Кацаров уточни, че над 95% от починалите с COVID-19 са неваксинирани. Към момента около 20% от населението на страната е със завършен имунизационен цикъл срещу коронавируса. "Общата смъртност е с около 1/3 по-ниска от предишните вълни, защото има около 20% ваксинирани и близо толкова и може би повече преболедували", посочи здравният министър.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че в болниците има свободни легла за пациенти с Covid инфекция. Заети са 71 процента от леглата в общите Covid отделения и 63 процента от леглата в интензивните отделения. В страната са разкрити общо 7268 легла.

Ще бъде направен анализ на смъртността при Covid инфекция по болници, обяви министър Кацаров:

"Там, където има по-големи отклонения, където е повишена смъртността, искам от директорите да свикат медицинските съвети да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните, и ако преценят, че е необходима някаква корекция в поведението по отношение на лечението на Covid, да предприемат такива мерки".

Министърът съобщи още, че се правят усилия да се осигури допълнителна възможност за лечението на тежко болни в лечебните заведения чрез моноклонални антитела.

Дали ще бъдат предложени нови ограничителни мерки в национален мащаб, ще бъде обявено в петък, каза още служебният министър на здравеопазването. Той подчерта, че ако се стигне до затваряне, последните, които ще бъдат затворени, ще бъдат училищата. И потвърди, че в последните дни има увеличение на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой деца, позитивни за Covid-19, но към момента не се е отразило на хоспитализирането им. До вчера са хоспитализирани 121 деца. В настоящата ситуация директорите на училища най-добре могат да преценят дали може да се проведе нормален учебен процес.

Основно у нас циркулира Делта вариантът, каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Провеждането на събития и конгресни мероприятия ще бъде допуснато при наличието на зелен сертификат.

До края на деня ще бъде издадена корекция на заповедта, която да позволява провеждането на събития - семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма при спазване на мерките.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев