АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНЬОРИТЕ НАСТОЯВАТ ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ НЕ ПО-РАНО ОТ 20 ГОДИНИ

Протест
13.10.2021 / 17:56

След националния протестен митинг в София, под наслов „В защита на енергийната независимост на България“ за който се събраха стотици миньори от комплекса „Марица Изток“, организиран от КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ синдикалните лидери разговаряха със служебния премиер Стефан Янев.

Внесена бе и подписка от над 100 000 души в защита на комплекса „Марица Изток“.

„Ще сложим на масата на министър-председателя папки с над 100 000 подписа със сигурност - наследство на следващия министър-председател, защото този, сегашният, със сигурност няма да има време. Ще му оставим декларациите на една поредица общини от региона, приети на заседание на общинските съвети, не че е случайно хрумване, и както преди малко казах, тази тема трябва да стане номер едно в дневния ред на държавата“.

„Искаме, ако ще има газ като заместваща мощност, тя да бъде за цяла България за този, който реши, че ще я прави и който реши, че ще вади въглища и може да го направи по този начин, така, че газът да влезе в енергийната система, при това на каква цена ще влезе този ток, не ми се мисли. Ще искаме от плана да отпадне това, което всъщност е заложено първоначално - газът да е само за Маришкия басейн“, казаха още преди срещата с премиера лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Синдикалистите поискаха решение за бъдещето на целия въглищен сектор в страната, не само за „Мини Марица Изток“. Те прогнозират тежка зима и предупреждават, че при евентуална енергийна криза може да се стигне и до социална криза. Настояват закриването на работни места в страната да бъде съчетано с устойчива алтернативна заетост в засегнатите райони.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че днешният протест няма да е последен. След срещата с премиера двамата синдикалисти заявиха:

„Това, което за мен е някаква светлина в тунела е, че намерението на служебния кабинет, докато той управлява, е да изпълни първата точка от нашата декларация - тя е да се търси дата (за закриване на въглищните електроцентрали - бел.ред.) не по-малко и не по-рано от 20 години“, каза Пламен Димитров.

„Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда, защото, за съжаление, напоследък поводите за оптимизъм не са кой знае колко много - но разговорът ни беше добър, конструктивен. А и искрено се надявам да продължим нататък в същия дух“, отбеляза Димитър Манолов.

Ако продължаваме да мълчим ще изгубим много евросредства, които да използваме за енергийния преход, който ще се случи. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов след среща с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Той посочи и какви са мерките, които ще бъдат взети.

"Въвеждаме в Плана за възстановяване и устойчивост една важна реформа. Реформата е за създаване на държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Периодът на извеждане на централи в бъдещетото ще изисква сериозна рекултивация, подготовка на терените, което е свързано с много нови работни места.

На второ място, ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние можем и трябва да се борим тя да е възможно най-далеч във времето.

Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по Фонда за справедлив преход - 2,4 милиарда лева, от които ние смятаме, че около 1,7 милиарда лева трябва да отидат за Маришкия басейн - да бъдат използвани там".

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев