АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: В БСП ЩЕ ИМА И ДРУГИ НОМИНАЦИИ ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ, ОСВЕН РАДЕВ - НАКРАЯ ЩЕ РЕШАВАМЕ

Корнелия Нинова
13.09.2021 / 18:37

"На добър час на новите колеги, всеки е свободен да прави политически проекти, но това не може да се прави с държавен ресурс, първо и второ, това да не се прави на гърба на други партии. Да, имаме информация от наши структури, че ходят хора и уговарят наши членове за новия проект. Това съобщи Корнелия Нинова в студиото на БТВ.

Партията ще реагира адекватно, предупреди лидерът на БСП.

Тя отказа да отговори директно на въпроса - дали тези хора са от президентството.

НС на БСП изрази подкрепа на двойката Радев-Йотова, но тепърва започват уставните стъпки за тази подкрепа, каза лидерът на БСП.

Нашите структури харесват Радев-Йотова, но трябва да тръгнат номинации от долу. Сигурна съм, че ще има много номинации, накрая НС на БСП решава.

За обиди в политиката не може да се говори, трябва разум - за нас е важно едно - отговор на въпрос подкпепя ли Радев новата формация на Кирил Петков и Асен Василев, категорична бе Нинова.

Имаме три големи проблема на равнище държава.

Първо, задкулисието продължи да управлява и в тези два парламента. Второ, и двата парламента не посегнаха на този модел.

Третият голям държавнически проблем е, че това, което правихме в парламента, се различава от живия живот, заяви тя.

Задкулисието усетихме най-силно при третия мандат, който дойде при БСП. Казахме – елате публично, да обсъдим всичко пред хората. От другата страна е имало другият модел – ходене по офиси, опити да се разцепят групи, някакво шушу-мушу. Ние не сме част от това, стояхме настрана от това задкулисие, може би затова се отличихме, посочи Нинова.

Вторият голям проблем е, че в два парламента не пипнахме модела, при който някакви хора стоят на тъмно и дърпат конците на депутатите. Тези хора забогатяват, а народът обеднява. Не пипнахме нито един закон, който да промени порочния модел в здравеопазването, например. Можеше да се направи поне първата стъпка. Имаше мнозинство, което да започне истинската реформа, която се искаше на протестите, да се смени Гешев. А сега партиите на протеста го докараха дотам, да треперим за един глас да се свали охраната на Гешев, подчерта социалистката.

Третото голямо за държавата е, че това, което правихме в парламента много се различаваше от живия живот. Цените масово се покачват, а за една година, идва ужасен удар откъм доходи, бедност, инфлация, тежки зимни месеци, а в това време ние се занимаваме с изслушване на кмета на Горна Оряховица, например. Ние си свършихме работата, внесохме законите, но т.нар. партии на протеста не ги погледнаха до актуализацията на бюджета. Ако искаме в следващия парламент да има държавници и отговорни хора, трябва да започнем с тези три неща демонтаж на модела, задкулисието да спре да се меси и да се занимаваме с реални неща, коментира Корнелия Нинова.

Попитана за коментар на евентуалния политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, тя заяви: "Всеки е свободен да прави партийни, политически и всякакви проекти, но заради честността в политиката и равнопоставеността, нека това да не се прави с държавен ресурс на служебното правителство и на гърба на други партии. Имам информация от наши структури, че ходят различни хора и опитват да ги уговарят да подкрепят новия проект. Нека да не се опитват и да не го правят – нашата партия помни и ще реагира адекватно. Трудно е в такива моменти да се откъсне от БСП. Структурите ни реагират разумно на този опит и няма да се получи нищо, само ще има шум в системата".

В отговор на въпрос БСП остава ли на позицията, че ще подкрепи кандидатурата на Румен Радев за президент, Нинова каза: "Националният съвет изрази подкрепа за кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, но тепърва започват стъпки за тази подкрепа по структурите. Нашите структури си харесват Румен Радев и Йотова и най-вероятно ще ги подкрепят, но нека номинациите си тръгнат отдолу. Накрая се събират колективните органи - конференции и Национален съвет, обсъждаме номинациите, решаваме ги с колективна воля и накрая гласуваме. Това не е изключение, това е правено при всички президентски избори".

Попитана обидена ли е на Румен Радев заради евентуалния политически проект на Петков и Василев, лидерът на БСП коментира: "За обиди или радост в политиката не бива да се говори. Емоциите пречат на разумните решения. Трябват разум спокойствие и отговорност. За нас е важно едно – отговорът на президента подкрепя ли тази партия или не", завърши Нинова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев