АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУНТ СРЕЩУ ПЛАНА НА БАЙДЪН ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ЗОВАТ ЗА МАСОВО ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ

Джо Байдън
13.09.2021 / 18:28

Републиканците и някои от профсъюзите твърдят, че президентът превишава конституционната си власт и поставя милиони хора в риск да загубят работата си, ако откажат да се ваксинират.

Опозицията реагира остро на обявения от президента Джо Байдън план за овладяване на коронавируса, според който всички работодатели с повече от 100 служители трябва да изискват работниците им да бъдат ваксинирани или да представят тест всяка седмица. Тази мярка засяга около 80 милиона американци. Други 17 милиона са федерални работници, които също трябва да се ваксинират, предаде БНР.

Почти ултимативното настояване на президента Джо Байдън милиони американски работници да се ваксинират срещу коронавируса среща неодобрението на много от компаниите и острите реакции на голяма част от републиканските лидери, които заплашват със съдебни дела и гражданско неподчинение.

Губернаторът на Южна Каролина Хенри МакМастър казва, че ще направи всичко възможно да защити свободата на всеки жител на щата.

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ном, потенциална кандидатка за президент през 2024 г., обяви, че подготвя съдебно дело.

Джей Ди Ванс(J.D. Vance), кандидат за Сената от щата Охайо, призовава бизнеса да игнорира нарежданията и ги определи като тормоз и принуда на Вашингтон към хората.

"Само масовото гражданско неподчинение ще ни спаси от авторитаризма на Джо Байдън", казва Ванс.

Повече от 208 милиона американци са получили поне една доза ваксина, но около 80 милиона остават неваксинирани.

Байдън казва, че прави това, което трябва, за да се бори със съпротивата, която продължава, въпреки месеците на насърчаване и стимули.

Но републиканците и някои от профсъюзите твърдят, че президентът превишава конституционната си власт и поставя милиони хора в риск да загубят работата си, ако откажат да се ваксинират.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев