АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В НАВЕЧЕРИЕТО КРЪСТОВДЕН, ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ И ТАЗИ ГОДИНА СЕ СТЕКОХА НА КРЪСТОВА ГОРА

Кръстова гора - църквата "Покров на Пресвета Богородица"
13.09.2021 / 23:21

Километрична колона от автомобили в късния следобед блокира пътя към Кръстова гора. На 4 километра преди Светата обител полицията спря движението и отби автомобилите, съобщава NOVA.

"Спряха ни и казаха сега, че ще дойде маршрутка оттук да ни вземе и да ни закара нагоре. Има още около 3 километра", сподели един от вярващите.

Кирил Стоянов идва с 3-годишната си дъщеричка от Велико Търново с надеждата за чудо.

"Казват, че се случват чудесата. Стига човек да вярва. Ние идваме за здраве", обясни той.

Заради строителството на новото крило на манастирския комплекс вярващите не могат да разпънат палатки, затова тази година те ще наблюдават литургията от паркинга.

"Над 1000 стола сме приготвили, хората да могат да седнат и да се настанят удобно", каза отец Серафим.

Всички вярващи ще нощуват под открито небе с надеждата за чудото.

На Кръстова гора се събират толкова много хора заради преданието, че там е заровена чудодейна частица от Светия кръст господен и легендата, че в нощта преди Кръстовден желанията и молитвите се сбъдват, а болните намират изцелението.

Името си местността е получила от легендата, че именно там, преди векове, е заровена частица от самия Кръст Господен, което е причината за много целебни чудеса. Разказвайки помежду си за излекувани от тежки болести, хората очакваха чудото да влезе и в техния дом. Всеки решил да прекара нощта под открито небе казва, че е зареден с енергия, че е тук за поредна година и че пак ще се върне. Едно от местата, където всички богомолци задължително посещават е металния кръст с разпятието, намиращ се на върха след параклисите, посветени на 12-те апостоли. Те оставят дар и се докосват до него отново с молитва и надежда за здраве.

Кръстов връх се намира в Родопите, на територията на община Лъки, на 6 км от село Борово, и се състои от манастирски комплекс с църквата "Покров на Пресвета Богородица", църквата "Света Троица", комплекса "12-те Апостоли", състоящ се от параклиси от двете страни на пътеката към Кръста с разпятието. Според легендата, на този връх се е издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. През последните години сред православните християни Светата обител придобива широка известност като християнска светиня и място за поклонение. Тази местност е висока 1545 м. и представлява кръгла поляна, заобиколена от гъсти букови гори.

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празника. Българската православна църква извършва поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев