АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЕН ВАСИЛЕВ: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПОСРЕЩНЕ ИДВАЩИТЕ КРИЗИ, БЕЗ ДА УВЕЛИЧАВА БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ

Асен Василев
26.08.2021 / 23:24

България е в състояние да посрещне идващите кризи, без да увеличава дефицита в бюджета, обяви от парламентарната трибуна служебният министър на финансите Асен Василев.

Той представи параметрите на актуализацията на бюджета за настоящата година, като общата консолидираната рамка да включва два милиарда лева допълнителни приходи и милиард и осемстотин милиона лева допълнителни разходи за посрещане на пандемична вълна.

"В момента сме в състояние да посрещнем тежките кризи без да увеличаваме дълга, като намалим дефицита с 0,3% и като успеем напълно да финансираме всички системи, които имат нужда от финансиране до края на годината", отбеляза финансовият министър и отбеляза:

"Тук е мястото да благодаря на всички български фирми и на всички български работници, затова че в една изключително тежка година успяха да произведат повече и да платят повече данъци, така че този приход да го има. Защото ние сме тук, за да разпредели този приход по възможно най-честния и най-пестеливия начин, така че да подпомогнем фирмите, работниците и българските граждани да посрещнат потенциално тежката криза, която се задава".

"Има такъв народ" ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене, обяви депутатът от партията Пламен Данаилов. Парламентарната група обаче ще настоява предложените от нея промени да бъдат взети под внимание. Данаилов част от предложенията са свързани с осигуряване на повече пари за ваучери за храна, допълнителна помощ за военноинвалидите и други:

"По отношение на средствата за подпомагане на бизнеса, считаме, че те следва да бъдат разпределени както за продължаване на съществуващи мерки, така и за подкрепа на нови, по-ефективни целенасочено мерки към пряко засегнатите от Covid вълната бизнеси".

ГЕРБ - СДС предупреди за скрит дефицит в предлаганите промени. Кирил Ананиев от групата е категоричен, че предлаганите промени ще се отразят не само на тазгодишния бюджет, но и на бюджетите следващите години:

"Има възможност България да изпадне в процедура на прекомерен дефицит", предупреди Кирил Ананиев и допълни, че "страната ще бъде принудена да предприеме коригиращи мерки, които при изчерпване гъвкавостта в разходната част на бюджета, ще доведе до промяна на данъчната система в посока по-високо данъчно облагане, т.е. вдигане на данъците.

"Няма сигурност, че до края на годината ще постъпя средства и средства в размер на 424 млн. лева, представляващи 3% от авансовото финансиране по линията от плана на ЕС за възстановяване и устойчивост", посочи още Ананиев.

БСП настояваха за много по-големи разходи, които да обхванат повече сектори, независимо че това може да увеличи дефицита. Те критикуваха предложената актуализация, че не предвижда достатъчно помощ за хората и бизнеса. Румен Гечев от левицата обърна внимание, че всички държави в Европа си позволяват много големи дефицити, за да запазят икономиката си и онагледи критиката си с пример.

"Един човек, който рови в кофата за боклук, е изключително "фискално стабилен". Той не дължи нищо на банките, той не е в бюджетен дефицит, ама е в кофата за боклук".

Като "рискова" определи актуализацията Петър Чобанов от ДПС. По думите му промените в основните финансови закони в предизборна ситуация:

"Актуализацията отваря кутията на Пандора и между двете четения ще се получат множество предложения, които трудно ще бъдат отхвърлени. Подобни предложения с дългосрочен характер има и в сегашната актуализация, но към тях се добавят и още, които могат да застрашат дългосрочната фискална стабилност".

От "Демократична България" са убедени, че всички мерки, които се вземат, трябва да водят до увеличаване на доходите.

"Демократична България" също ще подкрепи актуализацията, но ще настоява за по-голяма прозрачност при разходването на средства, коментира Георги Ганев.

"Какви са очакваните ефекти, доколко обществено ефективни ще бъдат тези разходи, така че обществото да спечели най-много от всеки един похарчен лев".

Дебатите по актуализацията на държавния бюджет ще продължат и в петък.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев