АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДВОЕН БОМБЕН АТЕНТАТ БЛИЗО ДО ЛЕТИЩЕТО В КАБУЛ, ИМА ДЕСЕТКИ УБИТИ И РАНЕНИ

Контролно-пропускателен пункт в столицата Кабул.
26.08.2021 / 23:27

Двоен самоубийствен бомбен атентат е бил извършен днес в района на летището "Хамид Карзай" в Кабул, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби. Новината идва на фона на неимоверните усилия за евакуация от Афганистан.

Прессекретарят Джон Кърби потвърди, че е имало експлозия извън летището на афганистанската столица, като добави, че Министерството на отбраната на САЩ ще предостави подробности, когато това е е възможно.

Би Би Си съобщи, че най-малко 60 са загиналите и 140 са ранените. Ройтерс и Франс прес цитират източници от кабулски болници, според които там са били докарани около 90 ранени. Агенцията се позовава и на текстово съобщение от очевидец, който твърди, че експлозиите са станали едновременно.

Според съобщения в медиите, самоубийственият двоен бомбен атентат е станал на един от входовете на летището - Abbey Gate,Това е входа към един от терминалите на кабулското летище, а втората бомбена експлозия е била до хотел "Барън" - в непосредствена близост. Подстъпите към терминала са били охранявани от американски и британски войници.

Според информации на Fox News и Ройтерс най-малко 12 американски войници са загинали при бомбените атентати, а десетки американски военнослужещи са ранени.

Асошиейтед прес съобщава, че 11 американски морски пехотинци и един военоморски лекар са загинали при атентата в Афганистан на летището в Кабул и до близкия хотел "Барън".

Правителството в Лондон обяви, че няма пострадали сред британските военни.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби направи изявление, в което посочи, че "редица" американски военнослужещи са загинали при нападението, но не посочи конкретен брой. Други са ранени, като има редица жертви и сред афганистански цивилни граждани, се казва още в изявлението.

"Експлозията до входа на летището Abbey Gate е резултат от сложна атака, която доведе до редица американски и цивилни жертви“, посочи Кърби в Туитър.

Междувременно Джон Кърби потвърди, че при бомбените атаки са загинали 12 американско военнослужещи и 15 са ранени.

Още никой не е поел отговорността за терористичния акт. Предупрежденията на западните разузнавания по-рано бяха, че е възможно нападение от "Ислямска държава", която враждува дори с талибаните.

Междувременно електрoнното издание "Политики" съобщи, позовавайки се на два официални американски източника, че отговорен за една от самоубийствените атаки е бил боец на "Ислямска държава", като той е носил елек с експлозиви, който е детонирал около 17.00 часа местно време. Вероятно става въпроса за първата бомбена експлозия, станала до входа за летището, който известен като Abbey Gate.

Самият Джон Кърби посочи, че според него атаката е извършена от двама атентатори самоубийци, за които се смята, че принадлежат на "Ислямска държава".

Според представител на Белия дом американският президент Джо Байдън е бил информиран за експлозията в момента, когато той е бил на среща с представители на службите за сигурност относно ситуацията в Афганистан, когато е било съобщено за експлозията, съобщава Ройтерс, цитирайки неназован източник, запознат с въпроса.

Видео изображения, качени в интернет от афганистански журналист, показват купчина пропити от кръв тела на улица, непосредствено до летището, заобиколени от отломки. Мъжът, който ги снимаше, плачеше, посочва Ройтерс.

Експлозията е станала сред тълпите от хора извън летището, които се бяха натрупали с надеждата да напуснат страната с въздушен транспорт, който според САЩ ще приключи до вторник, 31-ви август.

Според турското министерство на отбраната е имало две експлозии извън летището на Кабул, като няма информация за пострадали турски военни части, предава Ройтерс.

Британското министерство на отбраната пък заяви, че работи за установяване на случилото се на летището в Кабул след съобщенията за експлозия.

"Работим неотложно, за да установим какво се е случило в Кабул и както е неговото въздействие върху текущите усилия за евакуация“, заяви министерството на отбраната на обединеното кралство в "Туитър".

"Нашата основна грижа остава безопасността на нашия персонал, британски граждани и гражданите на Афганистан. Ние сме в близък контакт с нашите съюзници от САЩ и НАТО на оперативно ниво при незабавното реагиране на този инцидент".

Няма засегнати немски войници при експлозията, заяви източник на Ройтерс.

Съединените щати и други държави продължава да се опитват да транспортират своите граждани и някои афганистански граждани от Кабул, преди американските военни да се изтеглят напълно от Афганистан на 31 август.

"Не бива да допускаме нестабилността в Афганистан да доведе до възраждане на тероризма", реагира председателят на Съвета на Евросъюза Шарл Мишел. И нарече жизненоважно да се запази възможността за желаещите да се евакуират да стигат живи до летището "Хамид Карзай".

Франция ще направи всичко възможно да евакуира още стотици афганистанци и французи, които в момента се намират в автобуси извън периметъра на летището в Кабул.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон около час след атентатите. Става дума за хора, които сега са се намирали във френското посолство.

След взривовете до летището Макрон още заяви, че френския посланик в Афганистан ще бъде изтеглен от страната и ще работи от Париж.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев