АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОДОБРИ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ

Народно събрание
26.08.2021 / 23:22

Народните представители одобриха на първо четене актуализацията на Държавното обществено осигуряване, чрез която пенсиите ще бъдат повишени средно с 12,5 на сто от 1-ви октомври тази година, като за най-ниските пенсии ще има и специална добавка, за да се изравнят с прага на бедност.

Заложен е ръст на минималната пенсия до 340 лева, като за част от пенсионерите са предвидени и добавки, които да увеличат дохода им до 369 лева, колкото е линията на бедността за тази година.

В подкрепа на актуализация на бюджета на ДОО гласуваха 148, един депутати гласува против, а 48 се въздържаха.

Министър Гълъб Донев защити текстовете и призова депутатите да боравят много внимателно с промените, за да не се задълбочат допълнително проблемите в социалната система:

"Принципите и законите, които се прилагат и важат за социалното осигуряване - те да се прилага в системата на социалното осигуряване. Всички онова, което води до борба с проблемите на бедността, до изваждане на възрастните хора от бедност - да минава през системата на социално подпомагане".

По време на обсъждането на предложената от служебното правителство актуализация на бюджета на ДОО, депутатът от „Има такъв народ“ Мика Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лева. При обсъждането на актуализацията на Държавното обществено осигуряване, която предвижда ръст до 340 лева, Зайкова разкритикува идеята пенсионерите с минимална пенсия да получават и социална добавка, която да приравни дохода им с линията на бедност.

Тази добавка обаче може да се получава от пенсионери, които нямат сериозно имущество.

„432 хиляди души, българските пенсионери, тези, които са на минимални пенсии, ще получат помощ, само че те са близо 900 хиляди“, каза тя.

Към момента пенсионерите с минимална пенсия получават по 350 лева месечно, като 50-те лева от тази сума са добавка.

От ГЕРБ предлагат добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията, коментира Деница Сачева и добави, че промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет.

„Становището на нашата парламентарна група е, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народно събрание и не носи ясна политическа отговорност. То изпълнява единствено и само волята на президента, негова задача е да подготви избори и да осигури плавен преход за избор на редовно правителство“.

Друго предложение на ГЕРБ е отпадане на тавана на пенсията.

БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване, но ще направи нови предложения преди второто гласуване, обяви Георги Гьоков от левицата.

"На всички пенсионери числото от 1,2, тоест тежестта на осигурителния стаж ще се замени с 1,35 и едновременно с това всички пенсии, отпуснати преди първи януари 2019 година във формулата ще се замени средно осигурителният доход за 2018 година."

Хасан Адемов от ДПС потвърди предложението за увеличение на добавката за пенсионерите- от 50 на 120 лева. Адемов допълни, че и ДПС ще има своите предложения:

"Надяваме се с разумните и добре осмислени предложения по бюджета на ДОО между първо и второ четене, българските пенсионери да получат подкрепата, от която имат нужда и подкрепата, която заслужават".

Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме" настоява за ръст на минималната пенсия до линията на бедност от 369 лева.

"Предложението на служебния кабинет ще струва по 133 милиона лева месечно или общо 399 милиона лева на държавния бюджет до края на тази година. Нашето предложение ще увеличи с по 21 милиона лева месечният разход за пенсии".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев