АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ИЗБРАХА ПОСТОЯННИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ КОМИСИИ

Народно събрание
18.08.2021 / 12:38

Двадесет и две редовни парламентарни комисии бяха сформирани днес в 46-то Народно събрание. По този начин то може да започне законодателната си дейност, като мнозина депутати определят като ключов приоритет актуализацията на държавния бюджет.

Водещата комисия по финанси е с ръководител Любомир Каримански от „Има такъв народ“. Георги Гьоков от БСП оглави социалната комисия, а Йордан Цонев от ДПС - икономическата.

Всички парламентарни групи с изключение на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ имат председатели и заместник-председатели в редовните комисии.

Най-малката парламентарна група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се отказа от председателски и заместник-председателски места в редовните парламентарни комисии.

„Бяхме многократно обвинявани „Изправи се БГ! Ние идваме!“, че се борим за постове и позиции и се опитваме да парцелираме някаква власт, в тази връзка заявявам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник-председателски. Ще имаме членове и ще продължим, както и досега, да работим активно, отговорно и компетентно по темите, които са важни за българските граждани“, заяви председателят на групата Мая Манолова. Тя обаче е ръководител на временната комисия за ревизия на управлението за последните пет години.

Председателят на Народното събрание Ива Митева направи забележка на Манолова.

„Нали разбирате, че ако последват сега всички народни представители и парламентарните групи вашите думи, ще останат комисиите без ръководство и ще блокираме работата на Народното събрание, защото в момента всички могат да оттеглят своите кандидатури. Просто не се прави така в една парламентарна република“.

Въпреки опасенията на Митева работата по сформирането на комисиите премина спокойно, като единственото допълнително изказване бе на Николай Хаджигенов, който ръководи временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около полицейското насилие при антиправителствени протести миналата година.

Хаджигенов се обяви против избора на Радомир Чолаков от ГЕРБ за председател на комисията по правата на човека.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ гласувахме против. Това не касае г-н Чолаков. Ние смятаме, че за тази комисия конкретно има две далеч по-добри предложения – именно Младен Маринов и Христо Терзийски. Извън забавната част – намираме за срамно председател на комисията по правата на човека да бъде от ГЕРБ“, каза той.

Борислав Сандов от „Демократична България“ оглави комисията по околна среда в Народното събрание.

Транспортната комисия ще се ръководи от бившия министър Росен Желязков от ГЕРБ.

Ключовата комисия по здравеопазване е с председател д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

Най-голямата парламентарно представена партия ще ръководи и комисията по енергетика, като неин председател е Иван Хиновски.

Правната комисия ще бъде оглавена от Андрей Михайлов, също от „Има такъв народ“.

Ключовата комисия по здравеопазване е с председател д-р Силви Кирилов от ИТН.

Професор Николай Радулов, също от ИТН, оглави комисията по вътрешен ред и сигурност.

Народното събрание започна работа на 21 юли, а без редовни комисии не може да извършва законодателна дейност. Досега депутатите изслушваха представители на служебния кабинет, какъвто е и дневният им ред до края и на тази пленарна седмица.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев