АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ СЛОЖИХА КРАЙ НА КАЗУСА "ПЛАМЕН НИКОЛОВ"

Народно събрание
12.08.2021 / 15:58

След парламентарни хватки с кворума и прегласуване депутатите приеха проекторешението, с което мандатът на Пламен Николов за съставяне на правителство приключи неуспешно.

В отсъствие на депутатите от „Има такъв народ“ парламентът прие мандата на Николов за неуспешен.

От 166 гласували, 105 бяха „за“, 60 „против“ и един „въздържал се“.

Точно преди дебата по темата от ИТН излязоха с декларация, че решение е ненужно заради подаденото от Пламен Николов заявление, че оттегля кандидатурата си за премиерския пост. Ивайло Вълчев се обърна към депутатите.

„След като тези дни говорихте за исторически шанс, сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно, така, както винаги сте били, така, че престанете да обвинявате нас, ние не сме проблем, ние сме решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори. Затова сега парламентарната група на ИТН ще излезе от пленарната зала, за да не участва в този фарс“.

Росен Желязков от ГЕРБ поиска да бъде променен текста на решението и вместо приключен неуспешно мандата парламентът да реши, че не избира Николов: „Това, което се е случило е волята на кандидата, че не иска. Ние с предложения проект оказваме попечителско съдействие за това да уведомим останалите, че той не иска. С подобно решение ще създадем демон, от който съм сигурен ще се възползват вече не юридически, а политически всички кандидати за министър-председател от тук занапред, които репутационно, виждайки, че няма да съберат необходимото мнозинство, по лични причини ще подават заявление, че не искат да бъдат гласувани в зала“.

При първото гласуване ГЕРБ бяха в залата, но отказаха да се включат в него и решението не бе прието поради липса на кворум. След поименна проверка и прегласуване решението все пак мина.

Бившите управляващи поискаха да обяснят вота си. Тома Биков аргументира първото гласуване и сериозно разкритикува парламентарната група на „Има такъв народ“:

„Ние ще гласуваме против това предложение и по този начин ще позволим то да бъде прието, за да може да бъде приключен този първи мандат. След това вторият и третият мандат, да бъде приключена процедурата и при тях и очевидно да се отива на нови избори, защото 46-ото Народно събрание, подобно на 45-ото, се проваля в най-важната си задача - да излъчи управление на страната в момент на здравна криза, на икономически предизвикателства, на социални предизвикателства, на мигрантска криза. Ние не гласувахме, за да ви покажем, че сте докарали нещата до много тежка ситуация и ще участваме не в създаването на проблеми, а в решаването на проблеми и оттук нататък“.

След приетото решение конституционната процедура с връчването на мандатите продължава.

Втората политическа сила, на която ще бъде връчен проучвателен мандат за съставяне на кабинет, е ГЕРБ. От партията вече обявиха, че ще го върнат, но преди това ще обявят състава на кабинета си начело с Даниел Митов.

Заради липсата на кворум депутатите не можаха по-рано днес да гласуват проекторешението, с което парламентът обявява мандата, връчен на „Има такъв народ“, за неизпълнен.

Според правилника на парламента по време на гласуването в залата трябва да има 121 народни представители. След направена декларация от ИТН, че не разбират защо се стига до днешната ситуация при положение, че Пламен Николов е внесъл заявлението си, че оттегля кандидатурата си за премиер, парламентарната група на ИТН напусна залата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев