АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯНЕВ ПРИЗОВА ДЕПУТАТИТЕ ДА ГЛАСУВАТ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА

Стефан Янев
12.08.2021 / 16:01

Служебният премиер Стефан Янев определи политическата ситуация в страната като нестабилна и призова депутатите да актуализират държавния бюджет. Янев предупреди, че ако това не се случи, предстоят трудни времена.

Пред министрите от служебното правителство Стефан Янев каза, че наблюдаваната политическа ситуация е трудно прогнозируема, а политическата динамика трудно се подава на анализ, дори и от експертите.

„Това, което ни притеснява, е, че тази динамика и процесите могат да имат негативно отношение както върху политическата среда в България, така и предизвикват известни притеснения по отношение на стабилността в държавата. Всичко това, което наблюдаваме, води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда“.

Без актуализация на бюджета до края на годината ще бъде особено трудно, каза Стефан Янев. Прогнозира, че е възможна социална криза и затова отново призова промените в план сметката на държавата да се направят.

„Задава се здравна криза. Ще бъде много трудно да се полагат онези мерки от държавата, които са необходими, както по отношение на бизнеса, така и по отношение на здравната система и нейното адекватно овладяване на кризата, а също и по отношение на социалната система“, каза служебният премиер.

Актуализация на бюджета трябва да има, защото в противен случай правителството би било затруднено да предприеме мерки срещу нова вълна на Covid-19. Това заяви в кулоарите на парламента и служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров:

„Няма място за паника, но ако не се актуализира бюджетът, ще стане изключително трудно управлението на кризата“.

Той отправи апел към НС да предприеме по-бързо тази стъпка:

„В бюджета за тази година здравното министерство има за първа линия предвидени 40 млн. лева, а до този момент сме изплатили 350 млн. лв. от началото на годината. Като останалите средства са от бюджетите на другите ведомства. Само че това не може да продължава повече, тъй като това ще доведе до спиране на социалните плащания или до невъзможност да се плащат заплатите на полицаите например или други служители“.

По-рано и служебният премиер Стефан Янев призова депутатите да актуализират бюджета.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев