АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВА МИТЕВА: ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ ДА СЪСТАВИМ ПРАВИТЕЛСТВО. ОТКАЗЪТ НА ТРИФОНОВ ЗА ДЕПУТАТ Е ДОСТОЕН

Ива Митева
08.06.2021 / 10:58

Ако резултатите на тези избори се повторят, този път от „Има такъв народ” ще се опитат да направят правителство. Отказът на лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов да се кандидатира за депутат е достоен. Това смята бившият председател на Народното събрание Ива Митева. „Това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват. И в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента... Опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е в парламента да влязат истинските експерти”, заяви Митева от ИТН пред NOVA.

Ако резултатите на тези избори се повторят, този път от „Има такъв народ” ще се опитат да направят правителство. Това заяви председателката на 45-ото Народно събрание Ива Митева пред „Здравей, България“ на Нова тв. Тя обаче не каза кой би бил потенциалният коалиционен партньор в следващия парламент.

"Поведението на Слави Трифонов е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват. И в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента... Опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е в парламента да влязат истинските експерти." Така Митева коментира решението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов да не е в листите.

Ако Трифонов се кандидатира за президент, каквито съмнения се появиха, Митева коментира, че ще го подкрепи.

Тя коментира и санкциите по закона „Магнитски”, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и 64 фирми.

„Това е политически акт и той правно не обвързва страната ни да предприеме действия. Но за да има такива санкции от САЩ, е извършена задълбочена проверка и нещата сигурно са сериозни. По отношение на България е учудващо, че ние не сме приели никакви санкции досега по отношение на тези лица”, коментира Митева. „Знаете докладите на ЕС по отношение на върховенството на закона - 20 години критиките са едни и същи. Смятам, че имаме прекалено много норми. Виждам проблеми в приложението на законите, след като някой отвън трябва да ни казва, че имаме проблем”, заяви още тя.

Митева коментира и очакванията за изваждането на „черен списък” с компаниите, свързани с лицата, на които бяха наложени санкции от страна на САЩ. Тя заяви, че не знае дали ще е в правомощията на МС да излезе с такъв списък въз основа само на тези санкции. „Притесненията ми са дали не сме на ръба на онзи член 4 от Конституцията за правовата ни държава”, заяви юристката.

Нека да видим списъка, нека да се види основанието, на което ще се позоват в списъка, за да може да се прецени точно какъв ще е обхватът му, каза още тя.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев