АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК ПРЕКРАТИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА СЪС "СИЕЛА НОРМА" ЗА НОВИ 1500 МАШИНИ ЗА ВОТА

ЦИК
08.06.2021 / 08:43

Централната избирателна комисия прекрати с решение процедурата по обществената поръчка за доставката на 1 500 допълнителни машини за гласуване и логистиката по организацията на машинния вот на частичните избори на 27 юни, на парламентарните на 11 юли и на президентските избори през есента.

При прогнозна цена от 6,5 милиона лева за трите вида избори, от "Сиела Норма" са представили оферта за 30 милиона без ДДС. Ако в поръчката не е включен президентският вот, офертата е била за 14 милиона лева без ДДС, стана ясно от доклада на работната група, участвала в преговорите в понеделник.

Поръчката в преговорите с фирмата „Сиела Норма“, осигурила машините за миналия редовен парламентарен вот, включваше модификация на софтуера на устройствата за частичните местни избори в края на този месец, и на всички и машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот, както и логистиката на машините без тази в чужбина.

От „Сиела Норма“ са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 милиона лева.

По-рано от фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката на каквато и да е цена.

Във вторник ЦИК отново ще обсъди темата за машинния вот, обяви председателят Камелия Нейкова:

"Ще има работно обсъждане относно варианти за решаване на въпросите, свързани с машинното гласуване".

Експертът Кирков към Централната избирателна комисия, който подпомага работата на ЦИК по машинното гласуване, изясни фактите до момента:

„Не беше постигнато споразумение. Ние първо още не сме готови с проверката на софтуера, който ни беше даден от ДАЕУ (Държавна агенция "Електронно управление"). Продължаваме много активно, но липсва документация. И освен това липсват 2 ключа, които не са ни предадени, а без тези 2 ключа, не можем целия процес да го проверим.

Да продължим, да се направи контакт с големите производители, които имат машини за гласуване. Защото големите производители имат универсални машини, които лесно могат да се настройват за различни видове избори и често те са доста гъвкави, освен това държат стотици хиляди машини на склад. Другият подход е, ако мога да се вземат машини назаем“.

По-рано днес, провокирани от твърденията, че извиват ръце, в писмо до медиите от „Сиела Норма“ съобщиха, че прогнозните разчети на компанията за стойността на обществената поръчка за доставка на нови 1500 машини и всички услуги, включени в нея от страна на Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева.

Изискването, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, което многократно надвишава услугите, които са извършени на предходните парламентарни избори, а в същото време и забавянето на процедурата, с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите - съответно на крайната цена.

"Скоро ще стигнем до момент, в който на каквато и да е цена „Сиела Норма“ ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката", посочиха от компанията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев