АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: НАМАЛЯВАНЕТО НА ПАРНИКОВИТЕ ГАЗОВЕ ПОСТАВЯ БЪЛГАРИЯ В ТРУДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Президентът Румен Радев
25.05.2021 / 15:39

Рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. През миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че в тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. „Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите-членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на „зеления преход“, заяви Румен Радев.

В дневния ред на втория ден от заседанието на Европейския съвет е и темата за създаването на европейски цифров сертификат за COVID-19, като част от общите усилия за гарантиране свободата на движение на европейските граждани в условията на пандемия.

Създаването на европейски цифров сертификат за COVID-19 е важна стъпка за гарантиране свободата на движение на европейските граждани, заяви президентът Радев.

"Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани. Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата за важни сектори в икономиката и особено в туризма", допълни Радев.

Президентът каза, че ще се разглежда и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.

По думите на президента най-важната тема, която касае България, е свързана с рязкото нарастване на амбициите на Съюза за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г., което поставя България в трудно положение.

"Миналият декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход", заяви Румен Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев