АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛЕОНИД СЛУЦКИ: РУСИЯ НЯМА ДА ПЛАЩА НИКАКВИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ. ЧЕХИЯ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ КУРАТОРИТЕ ОТ ВАШИНГТОН

Леонид Слуцки, председател на комисията по международни отношения на Държавната дума
10.05.2021 / 19:35

Русия няма да плаща никакви обезщетения за предполагаемото ѝ участие в експлозиите в складове във Врбетица, всякакви подобни твърдения са абсурдни. Това заяви пред ТАСС в понеделник Леонид Слуцки, председател на комисията по международни отношения на Държавната дума. Според него Прага трябва да отправи исканията си към "кураторите от Вашингтон, които стоят зад организацията на тази провокация".

"Всякакви искания на Чешката република срещу Русия да плати обезщетение за измисленото участие на руските специални служби във взривовете в складовете във Врбетица са абсурдни", каза Слуцки. "Никой няма да плаща никакво обезщетение", добави той.

Според него Прага трябва да отправи исканията си към "уредниците от Вашингтон, които стоят зад организацията на тази провокация".

Във видеоклипове в своя канал "Депутат Слуцкий" в YouTube руският депутат посочва, че складът във Врбетица, „пълнен с оръжия, включително забранени, не е включен в националния чешки регистър на опасните обекти и никой не знае какво всъщност се съхранява в него". „Но всъщност там се съхраняват 50 тона боеприпаси“, казва Слуцки. Освен това „във всички чешки доклади се твърди, че всичко е започнало с пожар, а не с експлозия“ и „не е ставало дума за взривяване на склада от никого в доклада на специалните служби“.

По-рано Чешката телевизия съобщи, позовавайки се на вицепремиера и министър на финансите Алена Шилерова, че Прага възнамерява да поиска от Русия поне 1 млрд. крони (приблизително 39 милн. евро) като компенсация за материалните щети при експлозиите на боеприпаси в 2014 г. в складове в село Врбетица, посочва още ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев