АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧИНА АКТЬОРЪТ ИВАН НАЛБАНТОВ

Иван Налбанто
10.05.2021 / 21:43

На 80-годишна възраст е починал актьорът Иван Налбантов, съобщиха за БНР от Театър "Българска армия". Една от емблемите на българския театър и кино, Налбантов бе и театрален педагог. Той обучи стотици студенти в Води клас по актьорско майсторство в сценична реч. През 2019 г. получи награда "Аскеер" за цялостен принос.

Роден е на 5 август 1940 година в с. Каравелово. Още като малък проявява своя талант - обича да рецитира, участва в самодейни колективи. Неговите учители Йосиф Додов и Дельо Цочев му откриват първите тайни на поезията и театъра и го поставят на кръстопът. След завършване на средното си образование в Карлово е приет за студент по българска филология в Софийския университет и по актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. В крайна сметка избира сцената и се дипломира в класа на проф. Кръстю Мирски.

След завършването си две години играе в Сливенския театър, а от 1967 г. е в трупата на Театър "Българска армия". Изиграл е над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Публиката го помни най-вече от сериалите "На всеки километър", "Записки по българските въстания", "Приключенията на Авакум Захов", "Мъже в командировка".

През последните години младата генерация режисьори в българското кино го преоткри. Налбантов игра в някои от най-успешните ни в международен мащаб филми като "Източни пиеси" на Камен Калев и "Безбог" на Ралица Петрова, а също и в тв сериалите "Денят на бащата" и "Дървото на живота". Последната му роля на екрана е във "Февруари" на Камен Калев, който попадна в официалната селекция на фестивала в Кан през 2020 г., но така и не видя Лазурния бряг - заради коронавируса и отмененото фестивално издание.

Иван Налбантов бе преподавател по сценична реч от НАТФИЗ и по актьорско майсторство - в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", автор на поезия и проза. Обявен е за най-добрият рецитатор сред актьорите у нас. Носител на редица български и международни отличия. През 2019 г. е удостоен с "Аскеер" за цялостно творчество.

Източници: БНР, "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев