АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ ЩЕ РАБОТЯТ ВСЕКИДНЕВНО

Вансинация
10.05.2021 / 19:16

Зелените коридори продължават да работят, и то всекидневно. Това стана ясно по време на днешното заседание на Националния ваксинационен щаб.

В почивните дни в зелените коридори са били ваксинирани близо 125 хиляди души. По-рано днес пристигна поредната голяма пратка ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“ - 274 хиляди дози, които се разпределят в цялата страна.

Два милиона дози от четирите разрешени за употреба ваксини се очаква да пристигнат в страната през май, а 2,5 милиона ще бъдат доставени през юни. Половината от количествата ще бъдат предназначени за личните лекари, заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Има достатъчно налични количества в страната. Виждаме, че вече регулярно се извършват доставките от всички производители. Данните показват, че "зелените коридори" могат да продължат да функционират, тъй като се изпълняват и реално фазите от едно до четири“.

Страната може да започне и петата фаза на ваксинация, посочи доц.Ангел Кунчев след заседание на ваксинационния щаб.

„Тук ще правим имунизация за хората, лишени от свобода, в бежански центрове, за хора, които пребивават в страната и част от тях остават, на някои по-труднодостъпни групи, включително с организиране на подвижни кабинети“.

От днес започва имунизация и на записаните в електронния ваксинационен регистър, където може да бъде посочено предпочитанието за векторна или РНК-ваксина.

Еднодозовата ваксина на „Янсен“ ще се използва приоритетно за туристическата индустрия, тъй като количествата от нея не са големи.

От 17 май личните лекари ще могат да заявяват чрез електронната система не само количествата по видове ваксини, но и ще запишат ден и час за получаването им, за да няма струпване и напрежение, подчерта Ангел Кунчев.

„За районите, където има отдалечени практики и трябва личният лекар да пътува 50, 60,70 километра да получи ваксина и да се върне, разбира се, че ще се опитаме да им съдействаме, но масово навсякъде да може да се разнася до общопрактикуващите лекари, не мисля, че ще е възможно“.

След 20 май се очаква ваксината на „Пфайзер“ да може да се съхранява 4 седмици, а не седем дни, както досега.

Напреднала е процедурата за прилагането на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ върху деца над 12 години.

Извършват се клинични изпитвания за приложенията им и при деца над 6 години, каза още доц. Кунчев.

Според него след 10 дни празници в последните два дни има увеличение на хоспитализираните. Той не изключи възможността извънредната епидемична обстановка да бъде удължена и след 31 май.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев