АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ БСП ЩЕ ОПИТАТ ДА СЪСТАВЯТ „КАБИНЕТ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА АЛТЕРНАТИВА“

 Румен Радев говори пред журналисти в Първомай
01.05.2021 / 12:56

По време на визита днес в Първомай по случай празника на труда, президентът Румен Радев коментира пред журналисти дали според него БСП ще успее да състави правителство, след като получи мандат за това на 5 май:

„Трябва да решат как точно ще процедират. Но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите в ляво, и всички демократи“.

Радев изтъкна още, че днес е важен ден за БСП и всичко ще се реши предстоящата седмица:

„Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, ако партиите в парламента не успеят да създадат редовно правителство. Знаете, че днес е важен ден за БСП, която съвсем заслужено получи третия мандат. Днес трябва да решат как точно ще процедират, чакаме развоя“.

На въпрос защо е публикувал толкова бързо промените в Изборния кодекс, обнародвани днес в Държавен вестник, Радев отговори:

„Взех това решение, защото честните избори са приоритет, защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини, няма основание да се бавят промените...Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето“.

Държавният глава коментира и една от приетите от парламента промени в ИК - тази за намаляването и промяна на състава на ЦИК:

„Вие какво искате - бавене и хаос, или организация?! При положение, че отидем към служебно правителство няма да мислим какво да правим. При това положение трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да встъпи в своята роля още с разпускането на НС. Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права, над нея са евтина пропаганда“.

Очаква се днес следобед ръководството на БСП да вземе решение относно мандата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев