АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗПЕТИ ПЕТЪК ПРИПОМНЯ СТРАДАНИЯТА И КРЪСТНАТА СМЪРТ НА ХРИСТОС

Скръбните богослужения в най-тъжния ден от годината за православните християни
30.04.2021 / 14:12

Днес е Разпети петък за православното вероизповедание. Това е денят, който припомня за страданията и кръстната смърт на Иисус Христос. В този ден от Страстната седмица се спазва строг пост - без храна и без вода.

Скръбните богослужения в най-тъжния ден от годината за православните християни проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

В днешния ден не се служат литургии, а се провеждат Царските часове - онези моменти в богослужението, в които текстовете на Евангелието се препрочитат отначало докрай, свързани с последните земни събития от живота на Христос, неговото мъчение, кръстна смърт и възкресение. В края на тези Царски часове се отслужва вечернята, а в края на вечернята се изнася плащеницата, на която е изобразено тялото на Христос и която символизира неговото полагане в гроба.

Врачанският митрополит Григорий обясни:

„През целия ден камбаните на храмовете бият траурно. Това е най-скръбният, но и най-спасителният ден, в който си спомняме за това, което беше извършено с нашия Господ и Спасител. Той беше предаден, осъден, линчуван, подиграван, хулен и по пътя към Голгота носеше тежкия си кръст. Там, на Голгота, беше разпнат между двама разбойници, като злодей. Там, на кръста, предаде душата си, за да се извърши Спасението на човешкия род. Той проля кръвта си на кръста заради всички нас и затова този ден е ден за размисъл“.

Вечерта във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

На Разпети петък в храмовете се изнася за поклонение Светата Плащеница, която е символ на положения в гроб Спасител.

Привечер край Плащеницата се извършва „Опело Христово“, с което се извършва символичното погребение на символичното Христово тяло.

В обновения храм на Троянския манастир „Успение Богородично“ от 8.00 часа ще бъде отслужена вечерня с изнасяне на светата плащеница, а от 19.00 часа - „Опело Христово“. Йеромонах Стефан уточни, че през целия ден миряните могат да се поклонят пред светата плащеница.

„Това е денят, в който символично опяваме и погребваме символичното тяло Христово, което е в светата плащеница. Минаването под светата плащеница е всъщност именно това поклонение пред плащеницата, падане на колене, осъзнаване на личната греховност пред Бога, умирането за греха и възкръсването за нов живот. Това е смисълът на преминаването под светата плащеница“.

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев