АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: РЕШАВАМЕ ЗА МАНДАТА НА НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА БСП НА 1 МАЙ

Корнелия Нинова
29.04.2021 / 19:58

Решихме да свикаме Национален съвет на БСП на 1 май в 14:30 ч.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след заседание на Изпълнителното бюро на БСП в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Както стана ясно по-рано днес президентът Румен Радев реши да връчи на 5 май третия мандат за съставяне на правителство на БСП, която е трета политическа сила. Малко по-късно Корнелия Нинова свика извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Корнелия Нинова даде разяснение за заседанието на Националния съвет, което трябва да вземе решение дали БСП ще реализира третия мандат за съставяне на правителство.

"Изпълнителното бюро взехме решение да свикаме Национален съвет на 1 май от 14.30 ч. след тържествения митинг-концерт за Празника на труда", каза Корнелия Нинова. Тя заяви, че няма да коментира партийни въпроси преди форума.

Корнелия Нинова отговори на въпрос дали имала предварителни разговори за покани за разговори. "Това е разговор за Националния съвет. Изпълнителното бюро може и днес взе решение само за свикването", каза още Корнелия Нинова. Тя уточни, че заседанието ще бъде съвместно с

парламентарната група и коалиционните партньори.

Днес нито една от петте парламентарни сили не декларира, че ще подкрепи правителство на БСП след новината, че президентът ще връчи на левицата третия мандат на 5 май.

ГЕРБ призоваха червените да върнат бързо мандата, за да не се бавят предсрочните парламентарни избори.

"БСП не искат да разговарят с ГЕРБ, а и ГЕРБ имат решение, че няма да участват в управление с БСП. "Има такъв народ" са заявили, че не желаят също да влизат в каквито и да е коалиции с БСП, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента. - Така че няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне, според нас, по най-бързия начин, за да се разпусне Народното събрание и да се обяви дата за предсрочни избори."

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов бе категоричен, че дясното обединение няма да подкрепи червено правителство и че новите избори вече са сигурни:

Още по време на предизборната кампания заявихме, че не можем да подкрепим управление с мандата на БСП и тази наша позиция остава непроменена. Не виждам как такъв мандат би могъл да бъде подкрепен на база програма, след като БСП не са представили такава. Неизбежни стават изборите.

ДПС припомниха, че още в деня на изборите са обявили, че няма да подкрепят правителство на левицата.

Избирателите на 4 април избраха промяната. Още тогава заявихме, че няма да подкрепим правителство, предложено от партиите, които загубиха изборите - ГЕРБ и БСП, коментира лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Според него би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики. На въпрос дали това означа, че е възможно ДПС все пак да даде подкрепа за експертен кабинет, предложен от червените, той отговори, че тепърва трябва да се види какво ще направи БСП.

Но иначе според нас отиваме на нови избори, обобщи Карадайъ.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев