АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК ОПРЕДЕЛЯ УСЛОВИЯТА, А МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОСИГУРЯВА ТЕХНИЧЕСКИ ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО НА ИЗБОРИТЕ

Народно събрание
29.04.2021 / 20:07

ЦИК определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии, техническото осигуряване на видеонаблюдението се извършва от Министерския съвет, предвиди парламентът с промени на Изборния кодекс/ИК/, приети на второ четене.

РИК предава на ЦИК и техническите носители от камерите за видеонаблюдение.

Предвижда се излъчването да е централизирано през страницата на комисията. Според ГЕРБ има противоречие между въвеждането на видеонаблюдението и изцяло машинното гласуване, при което няма бюлетини за броене.

С приетите промени ЦИК ще изпълнява функциите на районна избирателна комисия за многомандатния изборен район извън страната.

При провеждане на публични консултации за състава на ЦИК парламентарно представените партии и коалиции представят пред президента на републиката мотивирано писмено предложение за номинациите си, което съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжност в комисията, образование, партията или коалицията, която ги предлага, както и декларации за съгласие на лицата да бъдат предложени.

В комисията няма да влизат представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Депутатите запазиха забраната шеф на предизборен щаб да не може да е член на ЦИК.

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съответния административен съд в тридневен срок от обявяването им. Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен срок от получаването й с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и може да се обжалва пред ВАС в тридневен срок от обявяването му.

Източник БТА

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев