АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕСКОВ: ДЕЙСТВИЯТА НА ЧЕХИЯ И БЪЛГАРИЯ БУДЯТ СЪЖАЛЕНИЕ

Дмитрий Песков
29.04.2021 / 19:51

Действията на Чехия и България по отношение на Русия предизвикват само раздразнение, съжаление, неразбиране и желание да видим промяна в "шизофреничната позиция" на тези страни. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в четвъртък в предаване по Първи канал, съобщава ТАСС.

"Безусловно, действията на Прага и София предизвикват: а) раздразнение; б) съжаление; в) неразбиране", каза Песков. В същия ред той включи и „желанието, разбира се, да се видят някои промени в тази шизофренична позиция“ на Чехия и България.

Както отбеляза прессекретарят на Владимир Путин, Москва "доста енергично" реагира на настоящата ситуация. Според него Чехия и България трябва да осъзнаят, че сериозните обвинения срещу Русия или която и да е друга държава не могат да бъдат неоснователни, в противен случай „те автоматично се обезценяват и удрят срещу самите тези държави“. "Тези обвинения срещу Русия са празни приказки, те нямат основание, те са лъжи. И ние категорично не приемаме подобни обвинения", подчерта Дмитрий Песков.

В същото време той изрази удовлетворение от факта, че в конкретния случай „агресивната европейска солидарност“ не доминира и много държави от ЕС се опитват да оценят ситуацията балансирано и трезво, както и трезво да оперират с факти.

„Разбира се, ние сме наясно, че определен лагер на младоевропейци в Европейския съюз в продължение на много години демонстрира много враждебно отношение към Русия, но се надяваме, че въпреки това това отношение ще бъде балансирано от гледна точка на тези държави, които формират основата на Европейския съюз и които все още са склонни към по-трезв анализ“, каза говорителят на Кремъл.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев