АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРИТАНСКИЯТ ЛЕКАРСТВЕН РЕГУЛАТОР: ВАКСИНАТА НА "АСТРАЗЕНЕКА" ДА НЕ СЕ ПРИЛАГА НА ХОРА ПОД 30 ГОДИНИ

Ваксината „АстраЗенека“
07.04.2021 / 18:37

Британската агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) препоръча в сряда хората под 30 години да не бъдат имунизирани с ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" поради опасения от редки кръвни съсиреци.

Вместо това, на младите хора ще бъде предложено да се имунизират с ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna.

По данни на регулатора до 29 март на Острова са регистрирани 79 души с рядък вид тромбоза след ваксиниране, 19 от които са починали. От регулатора уточниха, че това не е доказателство, че ваксината е причинила кръвните съсиреци, но съмненията за връзка се засилват.

Близо две трети от случаите на редките тромбози са наблюдавани при жени. Починалите са на възраст от 18 до 79 години.

Допълнено бе още, че този вид страничен ефект е много рядък и че ефективността на ваксината е доказана. Британският регулаторен орган по медицина все пак е установил възможен страничен ефект от ваксината срещу Covid-19, разработена от Оксфордския университет и "АстраЗенека", включващ редки мозъчни съсирвания, заяви изпълнителният директор на MHRA Джун Рейн.

Регулаторният орган все пак реши на пълнолетните лица от 18 до 29 години да бъде предлагана ваксината на „Пфайзер“ или „Модерна“ като алтернатива на „АстраЗенека“, където и когато това е възможно.

На хората във Великобритания, които вече са получили първата доза от ваксина на "АстраЗенека", трябва да продължи да им бъде предлагана втората доза, въпреки промяната в насоките за прилагане на ваксината при по-младите британци, заявиха здравните служители.

"На тези, които са получили първата доза от ваксината на "АстраЗенека", трябва да продължи да се предлага втората доза от същата ваксина, съгласно определения график", каза Вей Шен Лим, председател на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация.

Само онези, които са получили кръвни съсиреци след първата доза няма да получат втора доза от ваксината на "АстраЗенека".

Хората, които имат проблеми с кръвта по принцип бяха посъветвани да обсъдят с лекари ползите и рисковете преди да се ваксинират.

До момента Великобритания съобщава за 79 случая на редки кръвни съсиреци, включително 19 смъртни случая, от над 20 милиона приложени дози.

Актуализацията на британския лекарствен регулатор идва непосредствено, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди, че е открила връзка между ваксината на "АстраЗенека" и гореспоменатите неблагоприятни ефекти.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев