АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

EMA: ИМА "ВЪЗМОЖНА ВРЪЗКА" МЕЖДУ ВАКСИНАТА НА "АСТРАЗЕНЕКА" И ОБРАЗУВАНЕТО НА КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ

Европейската агенция по лекарствата (EMA)
07.04.2021 / 18:32

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разкри в сряда, че е открила "възможна връзка" между ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека", разработена съвместно с Оксфордския университет, и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци" при хора, които са били ваксинирани, съобщава Ройтерс.

Агенцията обаче посочи за пореден път, че ползите от ваксината надвишават рисковете и отново подчертава, че Covid-19 е свързан с хоспитализация и смърт.

ЕМА напомня, че здравните работници и ваксинираните трябва да са наясно за изключително редките случаи на кръвни съсиреци, комбинирани с ниски нива на тромбоцити, като те се случват в рамките на 2 седмици след ваксинирането.

EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи "са настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията" и подчерта, че наличните понастоящем доказателства "не са потвърдени специфични рискови фактори".

"Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин“, каза EMA.

Европейската агенция по лекарствата посочи, че кръвните съсиреци трябва да бъдат изброени в листовката като "много рядък" страничен ефект от коронавирусната ваксина AstraZeneca, но че ползите от препарата продължават да надвишават рисковете.

"Комитетът по безопасност на EMA заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции в следствие на ваксината", се казва в изявление на регулаторния орган на ЕС, базиран в Амстердам, предаде Франс прес.

"Научната оценка на EMA подкрепя безопасното и ефективно използване на ваксината срещу Covid-19“, заключи агенцията.

"Що се отнася до всички ваксини, EMA ще продължи да наблюдава тяхната безопасност и ефективност и да предоставя на обществеността най-новата информация".

На пресконференция шефът на EMA Емър Кук посочи, че не са установени специфични рискови фактори, включително възраст, за кръвните съсиреци, свързани с коронавирусната ваксина на "АстраЗенека", които съсиреци могат да произтичат от имунния отговор след нейното поставяне.

"Не успяхме да потвърдим специфични рискови фактори като възраст, пол или медицинска история, тъй като редките събития се наблюдават във всички възрасти", заяви още тя и добави:

"Вероятно обяснение за тези редки нежелани реакции е имунният отговор на ваксината".

Сабине Щраус, председател на Kомитета по безопасност на EMA посочи, че Европейският лекарствен регулатор е получил съобщения за 169 случая на рядък мозъчен кръвен съсирек и 53 случая на тромбоза на спланхничната вена.

Този общ брой на случаите на кръвни съсиреци е регистриран към 4-ти април при приложени дотогава в рамите на Европейското икономическо пространство и във Великобритания на около 34 милиона дози от тази ваксина.

Комисията по безопасност потвърждава, че ваксината може да предизвика артериална тромбоза и инсулт. Оценката е базирана на проучването на 62 случая, от които 18 с летален изход.

Междувременно стана ясно, че министрите на здравеопазването на Европейския съюз ще проведат среща относно процеса на ваксинация, след като Агенцията по лекарствата (EMA) обяви решението си за безопасността на ваксината на "АстраЗенека", заяви португалското председателство на ЕС.

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо ще бъде домакин на срещата, която се очаква да се проведе към 18.00 часа наше време "след публичното оповестяване на заключенията на Комисията за оценка на риска на EMA относно безопасността на ваксината "АстраЗенека", написа в Туитър говорител на португалското председателство.

"Срещата е насочена към хармонизиране на позициите на различните държави членки на ЕС, не само с цел да се спре разпространението на дезинформацията, но и да се постигне общо разбиране относно усилията за ваксинирането в Европейския съюз“, се казва още в изявление на португалското председателство.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев