АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ПРАГА НА НОВИЯ ЛОКДАУН

Маска
19.03.2021 / 10:47

Как две области в страна посрещат новия локдаун, който влиза в сила от понеделник? Какъв е отзвукът сред ресторантьорите, които наскоро отвориха, преди отново да бъдат затворени?

Безпрецедентен скок на заболелите отчетоха през последната седмица в Ямболска област. Броят на леглата в Covid отделенията беше увеличен, но натискът е голям. Същевременно противоепидемичните мерки масово не се спазват.

Три болници в Ямбол и една в Елхово приемат Covid пациенти. Най-тежките случаи се лекуват само в държавната болница, където е и реанимацията. През последната седмица средно на ден се приемат 15-20 пациенти.

Напливът към Спешното отделение е много голям, казва заместник-директорът на Многопрофилната болница „Св. Пантелеймон“ д-р Валентин Вълчев. „Спешното отделение в болницата много често, особено вечер и почивните дни, става притегателно място за хора с всякакви притеснения, симптоми - основателни или не.“

Д-р Вълчев апелира хората да търсят и личните си лекари.

„Не е нужно да се самолекуват пациентите и когато имат някакви притеснения, буквално да атакуват спешното отделение на болницата. Спешността в медицината не е само Covid-19“, подчертава той.

В частната болница „Св. Йоан Рилски“ двете Covidотделения са пълни, въпреки че леглата бяха увеличени на 46. На този фон дойде новината за затягането на противоепидемичните мерки от понеделник. Реакциите:

„Не одобрявам прилагането на по-строги мерки. Мисля, че във времето ще оттече, след като започна и процесът по ваксинация, след като повечето от хората преболедуват или под някаква форма го изкарат, по естествен път този вирус трябва да отшуми. Kито пък смятам, че затварянето на заведенията, на културните институти, където не ходят чак толкова много хора, ще доведе до подобрение, драстично, на ситуацията.“

„Задължително трябва да се затягат мерките. Необходими са още мерки.“

Според някои от жителите на Ямбол предстоящите избори и активността окозват влияние върху решенията за затягане или разхлабване на мерките.

„Хората са уплашени и без това. Всички тези неща, които се приказват всеки ден по медиите и изявленията, които дава правителството, кара хората да са още по-стресирани. “

Пловдивска област не е сред най-сериозно поразените райони от настоящата трета вълна на заболеваемост от Covid-19, но случаите на заразени, отчитани ежедневно като брой, попадат в челната класация за страната. Във всяка от болниците с Covid отделение се забелязва наплив от пациенти. Повече са и обажданията в Центъра за спешна помощ.

„Абсолютно подкрепям, даже смятам, че са изключително закъснели тези мерки“, казва жителка на града, според която в предстоящия уикенд хората ще се опитат да „наваксат“ преди затварянето.

„Това, което се предлага, ни връща в един познат сценарий“, казва друг жител на града.

„Всичко е много нелогично, мерките са хаотични. Не ги виждам нещата да се случват в някаква последователност, да има някакъв ред и да се очакват сериозни положителни следствия от тези мерки.“

„Ако са десет дни, ще ни струва една трета от печалбата за месеца, която пък е с 30-40% по-малко от минали години“, пояснява Теодор Атов, управител на две заведения в Пловдив.

Клиентите се върнаха, но персоналът не всичкият се върна, допълва Атов, според когото няма страх от връщане на хората по заведенията, за разлика от първия локдаун през 2020 година.

Александрина Янева, търговски директор в един от пловдивските молове, е на мнение, че поредното затваряне със сигурност няма да има позитивен отзвук.

„Всяко затваряне носи след себе си и негативи, носи загуби за бранша“, коментира и Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на сдружението на хотелиерите „Тракия“.

Според Енев БХРА настоява за „моментално изплащане на обезщетения за времето на затваряне„Настояваме остро, точно и категорично средствата, които са предвидени, да бъдат изплащани веднага, защото хората вече изнемогват“, изтъква Енев в предаването „Преди всички“ на БНР.

Този път затварянето не е от днес за утре, има три дни за подготовка, казва Еньо Енев.

„Всичко това, което не може да се замрази, отива на боклука. Тъкмо хората бяха посвикнали вече да ходят да пият кафето, да обядват или вечерят в заведенията…“

С това затваряне хотелите ги превръщат в луксозни общежития, подчертава Еньо Енев.

„Тези десет дни, в които правителството се опитва да постигне нещо положително, надали ще се случи“, песимист е той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев