АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУСКАТ ДВИЖЕНИЕТО В ТУНЕЛ „ВИТИНЯ“

Тунел „Витиня“
19.03.2021 / 11:02

Около 12 часа днес се очаква да бъде пуснато движението в тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ съобщават от Пътната агенция.

Ремонтът на съоръжението започна през 2017 година, след като е установено, че тръбата не отговаря на изискванията за безопасността на пътуващите.

Подобен ремонт на тунела не е правен от построяването му през 1984 г. След първоначалния оглед преди 4 години е установено, че ремонтът на тунела ще е много по-сложен от предвиденото.

Установени са кухини между първичната и вторичната облицовки и между тунела и планината. Стоманената армировка е била в състояние, в което носимоспособността ѝ е щяла да стане нулева и при съвсем дребно въздействие е имало опасност да се свлече цялата скална маса.

По време на ремонта за усилване на тунела и попълване на кухините е инжектиран специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора.

Извършено е укрепване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени анкери с обща дължина около 72 км.

Всичките са инжектирани с близо 7000 литра циментов разтвор за всеки анкер.

Изградена е дренажна система и система за опасни разливи. В резултат от всички дейности тунелът вече е напълно сух и без течове.

В съответствие с европейските изисквания в най-дългия на тунел „Витиня“ у нас са пробити три напречни галерии, които да свързват двете тръби в случай на авария.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев