АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА НА РЗИ–СОФИЯ: ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ Е ЗАРАДИ НЕГЛИЖИРАНЕ НА ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Д-р Данчо Пенчев
19.03.2021 / 10:37

"Доста е притеснителен процентът и ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Това, което забелязваме и отчитаме, е, че самата смъртност е в резултат на доста комплексни фактори. Личното ми мнение е, че в годините назад се пропусна превенцията и контрола на хроничните незаразни заболявания – диабет, артериална хипертония", заяви директорът на РЗИ–София д-р Данчо Пенчев в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Според него хората са неглижирали отношението към профилактичните прегледи, които трябва да се провеждат редовно. Д-р Пенчев е на мнение, че засилените съпътстващи заболявания са дали картбланш на вируса да покаже своята сила.

"Лечебната система лекува хора, които са заболели. Здравето е отговорност на всеки. Ако не водите един здравословен начин на живот, търсите лечение вече при постигнато заболяване. В периодите, когато трябваше да се правят тези прегледи, много хора ги неглижираха. За съжаление именно тези съпътстващи заболявания водят до високата смъртност", каза още той.

Пенчев подчерта, че въвеждането на по-строги мерки първо е предложено от РЗИ – София. Според него до тях се е стигнало, след като случаите на положителни за коронавирус рязко са се увеличили през март.

„Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София те са 100. Всяка една мярка се въвежда за определен период от време и от нея се очаква определен ефект. За съжаление това, което казах като цифри, в хода на епидемиологичните проучвания информацията, която получихме, и дифузното разпространение, тази комплексност от фактори ни принудиха да въведем такива мерки. В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните”, обясни директорът на РЗИ.

Според него всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена. Той не изключва и сегашните строги мерки да бъдат с по-дълъг срок. Това зависело от това, какъв ще бъде ефектът на мерките.

„В момента мерките, които са наложени, обхващат много сектори. Имахме разговор с представители на Асоциацията на заведенията – притеснени са и са в правото си, но няма как да кажа конкретна дата. Ние все пак дадохме прозорец за всички бизнеси да се подготвят за това затваряне”, каза още д-р Пенчев.

В четвъртък вечерта е пристигнала нова пратка от ваксината на Moderna. Половината ще бъде разпределена на територията на България, а другата половина ще бъде разпределена между общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в София. Относно капацитета на болниците в София, Пенчев заяви, че е притеснен от натиска върху тях.

„Легла в София има, но стигаме дотам, че колегите физически и психически се изчерпват. Тук не става въпрос за трансформация за легла. Ние трябва да внимаваме дали и колко легла от едно функционално отделение можем да прехвърлим в COVID отделението”, подчерта той.

За лекарството „Ивермектин”, което Чехия закупи от нашата страна, д-р Пенчев подчерта, че лично го е ползвал и е дало „много добър резултат”. В някои държави то фигурира като средство за профилактика.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев