АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ЗАПЛАШИ УНГАРИЯ СЪС СЪДЕБНИ ДЕЙСТВИЯ ЗАРАДИ ЗАТВАРЯНЕ НА НЕЗАВИСИМО РАДИО

Европейска комисия
15.02.2021 / 18:21

Европейската комисия заплаши Унгария със съдебни действия заради затварянето на последната независима радиостанция в страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Миналата седмица съд в Будапеща постанови, че радиостанцията трябва да престане да излъчва днес, след като националният медиен орган реши да не удължава лиценза му.

Това решение на съда почива на "твърде спорни юридически основания", заяви говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд днес в Брюксел.

Медийният съвет оправда решението си с аргумента, че Клубрадио е нарушило закон за задължителна регистрация, въпреки че в такива случаи обикновено се налага само глоба, отбелязва ДПА.

Радиото може да обжалва съдебното решение, но засега трябва да спре да излъчва. То обаче обеща да продължи предаванията си онлайн.

В петък Европейската комисия изпрати писмо на Унгария, в което изразява безпокойство и приканва унгарските власти да предприемат незабавно стъпки да се избегнат непоправими щети, каза Виганд.

"Унгария трябва да спазва хартата на основните права на ЕС, включително правото на свобода на словото и на информацията", каза той.

"Обезпокоени сме от тази ситуация и следим ставащото и възможни последствия по законодателството на ЕС. Проучваме тези правни възможности", заяви Виганд.

Европейската комисия може да започне наказателни процедури срещу страни членки на ЕС, ако прецени, че има нарушение на законодателството на съюза. Тези процедури може да доведат до тежки глоби.

Източник: Dnews

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев